Hlavní obsah

Trump si kvůli ruské kauze najme právníka

Právo, doh, CNN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Donald Trump si najme soukromého právníka, aby ho zastupoval při kontaktu se členy Kongresu, kteří vyšetřují údajné zásahy Moskvy do loňských prezidentských voleb ve Spojených státech. Zprávu, která zatím nebyla oficiálně potvrzena, přineslo s odvoláním na zdroje blízké Trumpovi několik médií.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump mluví v Bélém domě k novinářům po schlzce s ruským ministrem zahraničí

Článek

Podle stanic Fox News a ABC se prezident obrátil na newyorského právníka Marka Kasowitze, který Trumpovy zájmy hájí už více než 15 let.

„Najmutí soukromého právníka může naznačovat, že Trump vážně uvažuje o dopadu federálního vyšetřování na svou osobu a že by se mohl chtít chránit, kdyby se jiní členové administrativy obrátili proti němu,“ napsala agentura Reuters.

Houževnatý, až agresivní

Během loňské prezidentské kampaně Kasowitz mimo jiné hrozil žalobou deníku The New York Times, který psal o Trumpových daňových přiznáních a obvinění z údajného obtěžování žen. ­Ná­tlak ale úspěšný nebyl, list se nikdy neomluvil a články nestáhl.

Kasowitz je podle svého okolí známý houževnatý vyjednavač. „Dokáže být agresivní – to v sobě rozhodně má. Ale také klidný, zdvořilý a uctivý,“ vylíčil bývalý kolega John Quinn.

Kauza ruského vlivu se rozhořela s novou silou poté, co Trump počátkem měsíce nečekaně odvolal šéfa FBI Jamese Comeyho, jehož úřad tento případ také vyšetřuje.

Minulý týden pověřilo ministerstvo spravedlnosti bývalého šéfa FBI Roberta Muellera, aby se kauzy jako nezávislý vyšetřovatel ujal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám