Hlavní obsah

Trump chce podle CNN uznat za hlavu Venezuely vůdce opozice Guaidóa

Americký prezident Donald Trump se chystá uznat venezuelského opozičního vůdce Juana Guaidóa za prezidenta země v naději na posílení tlaku na Nicoláse Madura, který se minulý týden ujal funkce na další funkční období. Oznámila to v úterý televize CNN s odvoláním na zdroj obeznámený s prezidentovými záměry. Šéf parlamentu Guaidó tento týden vyhlásil záměr nahradit Madura ve funkci.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Juan Guaidó

Článek

Spojené státy, stejně jako venezuelská opozice a desítky států světa, Madura jako prezidenta neuznávají. Podle venezuelské ústavy v případě neobsazení funkce hlavy státu jeho úřad vykonává předseda parlamentu.

Mluvčí americké Národní bezpečnostní rady (NSC) Garrett Marquis televizi CNN odmítl informaci o Trumpových záměrech potvrdit. Řekl nicméně, že USA Guaidóa jako šéfa demokraticky zvoleného parlamentu podporují.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump.

Bílý dům rovněž podle americké televize chystá proti Venezuele zatím nejtvrdší sankce, jejichž součástí má být i úplné embargo na dovoz venezuelské ropy. Tak radikální krok Trump dosud odmítal podniknout v obavě před možným zvýšením cen benzinu v USA, odhadem v přepočtu zhruba o korunu za litr po dobu šesti měsíců.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Venezuelský prezident při inauguraci

„Spojené státy zvažují veškeré diplomatické, politické a ekonomické nástroje v odpovědi na uzurpaci moci nezákonným Madurovým režimem,” popsal americké stanovisko mluvčí NSC Marquis.

Maduro uspěl ve volbách s velmi nízkou účastí, které většina opozice na protest proti vyloučení mnoha svých kandidátů a dalším diskriminačním praktikám bojkotovala. Maduro navíc složil přísahu před členy nejvyššího soudu, a ne v parlamentu, jak mu to ukládají zákony.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám