Hlavní obsah

Trest smrti pro strůjce atentátu na Bali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DENPASAR

Trest smrti uložil indonéský soud dalšímu ze strůjců atentátu na ostrově Bali, při němž loni v říjnu zemřeli 202 lidé a přes tři sta jich bylo zraněno. Imám Samudra je už druhým odsouzeným na smrt v případu. Je považován za hlavu skupiny, která pumový útok provedla.

Foto: Archiv Vladivojny La Chia
Článek

Třiatřicetiletý počítačový expert je považován za klíčovou postavu organizace Džamá Islámijá, která má vazby na teroristickou síť al-Kajdá a která usiluje o vytvoření islámského státu ve východní Asii. Byl obviněn z naplánování, zorganizování a provedení útoku i z toho, že na něj získal finanční prostředky. Dále byl obviněn z přechovávání zbraní a z podílu na vánočním bombovém útoku v kostele na ostrově Batam, při kterém v roce 2000 zemřelo 19 lidí.

Samudra chtěl být mučedníkem

Před soudem v balijském Denpasaru Samudra zopakoval, že si přeje zemřít, aby se stal mučedníkem. Třikrát s napřaženou pěstí provolal "Alláh je veliký". Za atentát přijal plnou zodpovědnost a žádal propuštění ostatních obviněných. V souvislosti s útokem bylo zatčeno kolem 30 lidí.

Podle Samudry byly atentáty "odvetu za americkou tyranii", pomstou za masakry muslimů, které USA a jejich spojenci spáchali v Afghánistánu, Palestině, Iráku a v Kašmíru. Otec tří dětí strávil tři roky výcviku v Afghánistánu, kde se údajně setkal i s Usámou bin Ládinem.

Trest smrti hrozí i dalším atentátníkům

Před popravčí četou má podle srpnového rozsudku již stanout také "usměvavý terorista" Amrozi bin Nurhasyim, který koupil tunu chemických produktů, jež posloužily k výrobě výbušniny, a bílou dodávku, kterou přebudoval v masivní pojízdnou bombu. I on si přeje "mučednickou smrt". Projevil lítost, že při atentátu zahynuli především Australané, ačkoli útočníci měli políčeno spíše na Američany.

Nurhasyim je bratrem dvou dalších souzených klíčových účastníků atentátu Aliho Imrona a Mukhlase. Pro 30letého Aliho Imrona, který již dříve vyjádřil nad svými činy lítost a poprosil rodiny obětí za odpuštění, žádají prokurátoři 20letý trest. Naopak pro 43letého islámského kazatele Mukhlase chce státní zástupce prosadit trest absolutní.

Popravy koná v Indonésii od roku 1964 elitní čtrnáctičlenná mobilní brigáda, která od té doby popravila 62 odsouzenců včetně 13 žen.

Duchovním vůdcem je odsouzený Ba´ashyira

Samudra se stejně jako Amrozi a další zadržení považuje za žáka muslimského duchovního Abu Bakar Ba´ashyira . Tento údajný duchovní vůdce teroristické organizace Džamá Islámijá byl 2. září usvědčen z podílu na pokusech svrhnout indonéskou vládu, z padělání dokumentů a ilegálního vstupu na indonéské území. Soud mu ale nedokázal podíl na balijských atentátech a vyměřil mu jen čtyři roky vězení.

Pokles zájmu o ráj turistů

Atentát silně poškodil obraz Bali jako turistického ráje. Ještě loni navštěvovalo Bali 240 tisíc turistů měsíčně, letos na jaře klesl tento počet na čtvrtinu. Podílela se na tom i válka v Iráku a epidemie SARS, hlavním důvodem však byl právě vražedný atentát, protože k poklesu došlo už v závěru loňského roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám