Hlavní obsah

Trasa zdi oddělující Izrael a Palestinu se může změnit

JERUZALÉM

Izraelský premiér Ariel Šaron v neděli po jednání se čtyřmi členy vlády připustil, že by se mohla pozměnit trasa plánované bezpečnostní zdi, která má rozdělit izraelské a palestinské území. Důvodem jsou vážné komplikace, které by tím vznikly pro běžný život mnoha Palestinců.

Foto: Hana Szotkowská

Bezplatná vyšetření i konzultace s lékaři, to vše nabídne Den otevřených dveří valašskomeziříčské nemocnice

Článek

Zeď, jejíž legálnost má 23. února projednávat Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) v Haagu, se však podle něj osvědčila. Šaron řekl, že dosud postavené části zdi již prokázaly svou spolehlivost při ochraně izraelského území před palestinskými sebevražednými útočníky. Připustil ale, že není příliš prospěšná z "humanitárního hlediska". Ministrům prý podle agentury AP řekl, že je potřebné znovu promyslet přijatelnější trasu. Tvrdil, že přijetí rozhodnutí o změně nebude bráno ale v reakci na požadavky Palestinců či soudu OSN, nýbrž s ohledem na "domácí ohledy".

Šaron také upozornil, že pokud stagnující mírový proces se brzy nepohne kupředu, bude prosazovat, aby se trasa zdi stala i základem pro hranici mezi Izraelci a Palestinci.

Agentura Reuters v neděli informovala, že Izrael hodlá napadnout způsobilost ICJ rozhodnout o legálnosti bariéry. Ta totiž vede často do hloubky palestinského území na západním břehu Jordánu kvůli ochraně židovských osad, ale zároveň dostává řadu palestinských měst, vesnic a zemědělských farem takřka do obklíčení a omezuje životně důležitou dopravu.

Palestinská samospráva tvrdí, že opravdovým účelem zdi je anexe velkých kusů území na západním břehu Jordánu a znemožnění vzniku samostatného palestinského státu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám