Hlavní obsah

Tisk v SR: Mečiara by porazil i pytel brambor

Právo, Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Další referendum o Vladimírovi Mečiarovi, výsledek jako jasný vzkaz voličů politikům, Ivan Gašparovič jako menší zlo - nespravedlnost: to jsou nejčastější pondělní komentáře slovenského tisku sobotních prezidentských voleb. "Kdyby proti němu kandidoval pytel brambor, výsledek by byl stejný jako s Gašparovičem," píše dnes rázně mj. deník SME.

Článek

"Osobní důsledky však nevyvodí, to by přestal být Mečiarem. Horší je, že Gašparovič také nepřestane být Gašparovičem," dodává SME s tím, že SR prožilo další referendum o Mečiarovi.

List zároveň konstatuje, že Mečiar je formát, když šest let po odstavení od moci opět dokázal zamíchat osudy občanů Slovenska. Podle deníku má ale definitivně potvrzeno, že prezidentem nikdy nebude.

Ne potlesk, ale skřípění zubů

"Na to, aby přinutil 700 tisíc občanů jej volit a milión lidí volit proti němu, stačilo, aby se objevil na televizní obrazovce. Gašparovič musí procitnout z omylu: to, co se v sobotu neslo Slovenskem nebyl potlesk ale skřípění zubů," konstatuje SME.

Deník Nový čas parafrázuje známou postavu z Černých baronů, když komentář o vítězství Gašparoviče začíná větou "Terazky som prezidentom". "Gašparovič pokořil politického učitele Mečiara. Ten svou prohru neunesl a druhý den v televizi předvedl, proč je pro tento stát tak nebezpečný," dodaly noviny.

Deník Pravda se domnívá, že prezidentské volby mají dva poražené: Mečiara a koalici. "Koalice tvrdila, že neexistuje menší zlo. Voliči však nevěřili, že Mečiar se změnilm, a volili menší zlo. Ukázalo se, že mají víc rozumu než politici," tvrdí periodikum.

Podle deníku Národná obroda v osobě Gašparoviče nepřichází prezident všeobecně akceptovaný, ale zatím spíš všeobecně trpěný. "Nadešel čas přestat kádrovat a soustředit pozornost na výkon úřadu, kterým ho lidé pověřili," vyzývá Národná obroda.

Nespravedlivá 2 kola

Deník Nový deň blízký HZDS konstatuje, že kdyby se prezident volil v jednom kole, vítězem by byl Mečiar. "Princip, když se volí ve dvou kolech, totiž dává dostatečný prostor pro manipulaci ve prospěch dopředu určeného kandidáta. A tím se stal jednoznačně Gašparovič," píše deník.

Podle Hospodárskych novín by měl Mečiar po prezidentských volbách odejít. "Dovede na sebe navázat stejné procento voličů už několik let, ale nedokáže vstoupit do Prezidentského paláce ani na Úřad vlády. Stává se tak nebezpečným břemenem pro svůj mateřský politický subjekt, který se s Mečiarem v čele nedokáže odpoutat od deprimujícího opozičního dna, " zdůrazňuje list.

Reklama

Související články

Vladimír Mečiar: Už jsem uvážlivější

Jeden z kandidátů na slovenského prezidenta - Valdimír Mečiar - odpovídá na otázky před sobotním druhým kolem prezidentských voleb, kde se utká se svým...

Výběr článků

Načítám