Hlavní obsah

Tisíce lidí se vracejí pro věci do New Orleans

NEW ORLEANS

Mnohakilometrová dopravní zácpa se v pondělí vytvořila na silnici směřující k New Orleansu poté, co představitel zdejší předměstské čtvrti Jefferson Parish dovolil občanům vrátit se a vyzvednout si osobní věci ze svých domovů zaplavených po řádění hurikánu Katrina. Oblast navštívil podruhé i prezident USA George Bush, městu New Orleans se však vyhnul.

Článek

Aaron Broussard, představitel farnosti Jefferson Parish, uvedl, že se lidé mohou krátce zastavit ve svých domech, pokud se prokáží platným identifikačním průkazem svědčícím o jejich bydlišti, budou mít s sebou potraviny, plnou nádrž benzinu a nebudou v zaplavených místech pít vodu. Broussard nicméně navrátilce varoval, že veškeré dopravní značení v oblasti bylo zničeno, nikde nejsou otevřené obchody a platí zde noční zákaz vycházení. Rovněž doporučil ženám, aby nejezdily samy.

Předměstská čtvrť byla uzavřena od povinné evakuace, jež byla nařízena krátce před úderem hurikánu před týdnem. "Dnes se dovnitř nedostanu, ledaže bych měl s sebou potápěčské vybavení," posteskl si jednašedesátiletý majitel restaurace Jack Rabito, když čekal s ostatními na člun, který je měl zavézt k jejich domům.

Bush v Baton Rouge

Oblast postiženou hurikánem Katrina dnes podruhé navštívil i americký prezident George Bush, který přesvědčoval kritiky o tom, že federální i místní úřady dělají maximum pro pomoc obětem.

"Tato země dělá, co může, aby pomohla postiženým postavit se zase na nohy," řekl Bush v louisianské metropoli Baton Rouge v modlitebně, kam se uchýlily stovky přeživších. "Dokud bude jediný život v nebezpečí, neustaneme v práci," dodal.

Prezident, jehož doprovází manželka Laura, dorazil do Baton Rouge kolem 9:35 místního času (16:35 SELČ). V modlitebně ještě někteří uprchlíci spali na matracích na podlaze, jakmile se prezident s manželkou objevili, začali se ale kolem nich rychle seskupovat.

"Můžeme zachraňovat životy, pokud se najdou pro občany takováto útočiště," ocenil Bush, který v modlitebně poseděl na lůžku těhotné ženy, objal matky s malými dětmi v náručí a rozdával autogramy.

Baton Rouge se nachází asi 80 kilometrů severně od nejhůře poznamenaného města New Orleans. Tam se Bush podle oficiálního programu nechystá, informovala agentura AFP. Odpoledne místního času zato zavítal do města Poplarville ve státě Mississippi, kde se setkal s místními představiteli. "Chtěl bych, abyste věděli, že když přemýšlím o pomoci, mám Mississippi na paměti," řekl Bush zástupům občanů, kteří se sešli v komplexu místní vysoké školy.

Navrátilci způsobili chaos

"Spousta z nás stavěla své domy s předpokladem nějakých záplav, ale tohle si nikdo nepředstavoval," podotkla devětapadesátiletá Diane Dempseyová. Většina jednopatrových vil v nejluxusnější čtvrti farnosti Old Metairu se sice nezřítila, voda však nadále sahá skoro až ke střechám.

Úřady na dnešní chaos okolo New Orleansu reagovaly apelem na davy, aby se zase spěšně obrátily a neblokovaly komunikace okolo města záchranářům.

Armádní představitel Russel Honore v televizi ABC dnes řekl, že podle odhadů ze vzdušných průzkumů v New Orleansu zůstává méně než 10 000 lidí, které je potřeba evakuovat. Policie znovu vyzvala obyvatele, aby se ve městě dále nezdržovali, protože zde bylo vše zničeno. "Není žádný důvod tady zůstávat. Není tu žádná práce, žádné domy, žádné hotely, město je zcela zničeno" hurikánem Katrina, uvedl policista Warren Riley a upozornil, že bezpečnostní síly mají právo občany k odchodu přimět i násilím, bude-li to nutné.

Až 10 tisíc obětí

Podle místních představitelů by počet obětí bouře mohl dosáhnout až 10 000. Louisianské úřady proto již u nedalekého města Baton Rouge připravily márnici pro 5000 mrtvých. Britské ministerstvo zahraničí dnes sdělilo, že v regionu stále pohřešuje 131 svých občanů.

Kromě zločinnosti a smrti velkého počtu civilistů policie v New Orleansu čelí také sebevraždám ve vlastních řadách. Mezi dvěma policisty, kteří se zastřelili, je i policejní mluvčí města.

Neworleanský starosta Ray Nagin dnes prohlásil, že se připravuje střídání týmů záchranářů, kteří zatím pracují prakticky bez oddechu od okamžiku, kdy bouře přišla. Policisté, hasiči a jejich rodiny by měli dostat pět či více dnů volna ve městech, kde je množství volných hotelových pokojů, především v Las Vegas a Atlantě. Kromě odpočinku budou mít šanci zhodnotit i vlastní ztráty. Mnozí z nich totiž rovněž přišli o své domy a blízké.

Největší louisianský deník Times-Picayune zveřejnil otevřený dopis prezidentu Georgi Bushovi, v němž kvůli pomalé pomoci zasaženým oblastem vyzývá k odvolání všech činitelů federální agentury pověřené řízením krizových situací. "Jsme rozzlobeni, pane prezidente, a budeme rozzlobeni, dokud z našeho milovaného města a předměstí nebude odčerpána všechna voda," píše se v dopisu. "Naši lidé si zaslouží zachránit. Mnozí, kteří mohli být zachráněni, zachráněni nebyli. To je ostuda vlády," konstatuje se dále v listu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám