Hlavní obsah

The Times: Z Kremlu zavál stalinismus

– LONDÝN/MOSKVA
ČTK, hor, Právo

Čtvrteční rozhodnutí ruské generální prokuratury o zabavení balíku 44 procent akcií ropné společnosti Jukos by podle britského listu The Times mohlo představovat zestátnění "zadními vrátky". "Moskevský vzduch teď znečišťuje závan stalinismu," napsal list k nejnovějšímu vývoji kolem Jukosu a jeho šéfa Chodorkovského.

Foto: Jiří Fuxa

"Zlaté holky" z Plzně zleva: Adéla Černá, Petra Chocholatá, Lucie Červenková

Článek

"Putinovo tvrzení, že není s to ovlivňovat generální prokuraturu, je neupřímné: krok pro ruskou ekonomiku tak zlověstný mohl dostat požehnání jen z nejvyšších míst," soudí deník.

FT: bylo to neuměrné

"Zabavení akcií bylo naprosto neúměrné obvinění z podvodu a daňových úniků vznesenému proti Chodorkovskému," uvedl britský list Financial Times (FT).

"Prezident, který se mohl zapsat do historie jako tvrdý ale nezbytný protilék na chaotickou vládu svého předchůdce Borise Jelcina, se nyní řítí nebezpečnou cestou k autoritářské vládě. Musí se zastavit dříve než bude pozdě," dodal list. Podle něj Putin Západu dobře slouží ve válce proti terorismu. "Ale tato spolupráce nesmí USA a Evropskou unii zaslepit natolik, aby neviděly nebezpečí, které nyní představuje pro vlastní zemi," míní list.

Putin prý ohrožuje obchod

"Reakce byznysu na podobný vývoj událostí může být pouze jediná - byznys skončí. V zemi, kde nejsou respektována vlastnická práva, je možné jen nezákonné podnikání," napsal renomovaný ruský podnikatelský list Vědomosti. Dokonce varoval, že veškeré ruské podnikatelské sféře hrozí zestátnění.

Jiný ruský podnikatelský deník Kommersant poznamenal, že souhrnná kapitalizace ruského trhu poklesla během necelého týdne o 27 miliard dolarů, tedy o více než 16 procent. "Investoři už nadále v trh nevěří a analytici se domnívají, že toto je pouhý počátek dlouhé cesty dolů."

Trest za míchání do politiky?

Podle listu Vremja novostěj se ruský premiér Michail Kasjanov, o němž se má za to, že také sympatizuje s Chodorkovským, usilovně snaží vyvarovat se komentáře. Není ale vyloučeno, píše deník, že velmi brzy změní názor, veřejně útok na Jukos odsoudí a rezignuje.

Někteří analytici se podle listu domnívají, že útok na Jukos zosnoval Kreml, aby Chodorkovského potrestal za to, že se míchá do politiky. Magnát podporoval před parlamentními a prezidentskými volbami Putinovy liberální protivníky a přímo financoval opoziční stranu Jabloko ekonoma Grigorije Javlinského.

Reklama

Související témata:

Související články

Putin uklidňoval trh po zatčení oligarchy

Zatčení ruského ropného magnáta, šéfa společnosti Jukos Michaila Chodorkovského silně zatřáslo ruským finančním trhem. Podle agentury DPA panika postihla...

Chodorkovskij je označen za vězně svědomí

Za politického vězně považuje zadrženého šéfa ruské ropné společnosti Michaila Chodorkovského, který podporoval liberály, ruská obhájkyně lidských prav, vdova...

Výběr článků

Načítám