Hlavní obsah

The Mirror: Usáma má vlastní loďstvo

Právo, ik
LONDÝN

Usáma bin Ládin, šéf sítě al-Kajdá, vlastní 15 lodí, které může použít k teroristickým útokům. Ve čtvrtek o tom informoval britský deník The Mirror s odvoláním na policejní zdroje. Britský Scotland Yard varoval, že by jedna z lodí mohla narazit do parlamentu v Londýně.

Foto: Hotel Černigov
Článek

Policie proto z preventivních důvodů posílila hlídky na Temži, vokolí parlamentu i budovy tajné služby MI6. Na palubě plavidel se prý dají převážet chemické zbraně a špinavé bomby.

Lodě nabité výbušninami mohou narazit do trajektů, výletních lodí, vrtných plošin nebo způsobit exploze vpřístav ech.

Podle listu koupil bin Ládin lodě od řeckého lodního magnáta, který má na šéfa al-Kajdá těsné vazby. Po jeho totožnosti pátrá MI6 i americká CIA. O pomoc požádaly lodní agenty z celého světa.

Teroristické loďstvo pluje pod vlajkou Jemenu a Somálska, kde jsou lodě zaregistrovány. V podezření se údajně ocitly i lodě nesoucí vlajku Senegalu, Libérie a karibského ostrova Svatý Vincent.

Plavidla by se prý mohla nacházet v Indickém či Tichém oceánu. Ve světových vodách ale nyní pluje více než 120 tisíc plavidel, proto je šance na jejich objevení mizivá, míní odborníci.

Reklama

Související témata:

Související články

Rudy chtěl Usámu popravit sám

Když se prezident George W. Bush tři dny po útoku na New York telefonicky zeptal newyorského starosty Rudolpha Giulianiho, co pro něj může udělat, řekl mu:...

Výběr článků

Načítám