Hlavní obsah

Thajsko: 130 mrtvých při boji armády s muslimy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BANGKOK

Nejméně 130 lidí zahynulo při středečních útocích muslimských radikálů a následných bojích na jihu Thajska. Povstalci se snažili ve skladech získat zbraně. Do oblasti byly narychlo staženy speciální jednotky armády a policie.

Foto: Garden Food Festival

Garden Food Festival

Článek

Nejméně 30 údajných muslimských separatistů bylo podle nových zpráv zabito při přestřelce s příslušníky bezpečnostních sil u mešity u města Pattání.

Policisté a vojáci, kteří útoky po informacích od místních obyvatel očekávali, špatně vyzbrojené vzbouřence třímající povětšinou mačety odrazili. "Většina obětí je ve věku 15 až 20 let," sdělily thajské úřady s tím, že o život přišlo i pět členů bezpečnostních sil. Sedmnáct osob bylo zatčeno, k dobře koordinovaným výpadům snad stovek ozbrojenců se však nepřihlásila žádná skupina.

Osmihodinové krveprolévání bylo ukončeno, když se policie rozhodla zaútočit granáty a slzným plynem na mešitu v provincii Pattání, kde se řada "separatistů" ukryla.

Ranní útok

Celkem bylo napadeno 15 skladů. Úřady nejdříve ohlásily, že při střetech zemřelo 93 mladých radikálů a 5 vojáků - dalších 16 je zraněno.

Akce přitom spustil útok na policejní stanici v půl šesté ráno tamního času v provincii Pattání, kde byly zabity desítky agresorů. K obdobným operacím došlo také v provinciích Jalá a Songkhla.

Podle Búmjasita Suvanarata, guvernéra provincie Jalá, ležící asi 1300 kilometrů jižně od Bangkoku, radikálové napadali koordinovaně vedle policejních stanic také vládní úřadovny a stanice vesnické domobrany.

Problematický jih

Násilí eskaluje v oblasti již čtyři měsíce. Tři nejjižnější thajské provincie jsou dějištěm vlny střílení, bombových útoků a žhářství. Zničeno bylo už několik desítek budov, zemřelo téměř 200 osob.

Pozorovatelé upozorňují, že lokalita je možnou rozbuškou násilí i zdrojem sil pro al-Kajdá. Thajské úřady totiž tamním muslimů nepřiznávají téměř žádná národnostní, náboženská práva - mj. výuka ve školách probíhá jen v thajštině a jako jediné náboženství je uznáván pouze buddhismus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám