Hlavní obsah

Thajci pulírují metropoli před summitem APEC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BANGKOK

Přípravami na vrcholnou schůzku Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) žije v posledních týdnech thajská metropole Bangkok. Radnice dokonce nechala ve městě rozvinout největší billboard na světě, aby před zraky světových vůdců zakryla páchnoucí chudinskou čtvrť. Billboard je dlouhý před půl kilometru a vysoký jako čtyřpatrová budova.

Foto: Techmania Science Center

Já, Ty a robot je další z aktivit mezinárodního projektu FEAST.

Článek

Billboard nese obří fotografii ozdobného Velkého paláce a táhne se podél řeky Chao Phaya. Účastníkům summitu APEC, kteří budou z budovy velitelství námořních sil na protilehlém břehu pozorovat přehlídku vojenských plavidel, tak zakryje výhled na zdevastovaný slum a jeho špinavé obyvatele. Představitelé města ho nechali rozvinout ve čtvrtek.

Město vyčištěno od psů i žebroty

Bangkokská radnice je v budování Potěmkinovy vesnice důsledná. Po dobu summitu budou mít žebráci a bezdomovci zakázán vstup do města. Úředníci již nechali pochytat toulavé psy a vyvézt je ke kambodžské hranici. Stejně dopadlo i 900 ilegálních kambodžských přistěhovalců, kteří se v Bangkoku živili žebrotou; vláda je na počátku měsíce letecky vrátila zpět do Kambodži.

Zahraniční aktivisté se do země nedostanou

Protože chtějí mít Thajci po dobu summitu v zemi pořádek, premiér Thaksin Shinawatra zakázal tisícům zahraničních aktivistů vstup do Thajska a důrazně varoval domácí aktivisty před úmyslem pořádat jakékoli demonstrace. Na černé listině se seznamem více než 500 zcela nežádoucích jedinců, kterou obdržely thajské ambasády ve všech zemích světa, jsou členové nevládních organizací, hnutí Falun Gong i jedinců napojených na teroristické organizace.

Podle agentury DPA však místní nevládní organizace a aktivisté plánují čtyři dny demonstrací od soboty 18. října do jeho konce 21. října.

Místním médiím premiér zakázal až do konce summitu klást otázky ohledně zákazu demonstrací.

Rozkoše pro novináře

Dvacet tisíc akreditovaných zahraničních i domácích novinářů, kteří budou summit pokrývat, si Thajsko chce naklonit nabídkou mnoha sladkých požitků od relaxačních masáží chodidel po balíčky s potravinovými kupóny v ceně 75 dolarů. V tiskovém středisku má být dvanáct jídelen, kde si novináři mohou dopřát thajské, západní i japonské jídlo a salátový bar.

Bangkokské Národní noviny už ale napsaly o vlně novinářů, kteří okamžitě vyměnili všechny své kupóny za pivo, což nakonec vedlo pořadatele k vydání dodatečného zákazu proměňování kupónů za alkohol.

V novinářském balíčku je podle DPA také série volných vstupenek na jízdu na bangkokském nebeském vlaku, zdravotní péči na přední thajské klinice a tričko s límečkem.

Přijedou Putin i Bush

Jedenadvacet hlav států světa se má zúčastnit dvoudenního ekonomického summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC), jenž se v Bangkoku uskuteční 20. a 21. října. Přijet má také americký prezident George Bush, ruský prezident Vladimir Putin, čínský premiér Wen Džabao a japonský premiér Džuničiró Koizumi.

Reklama

Výběr článků

Načítám