Hlavní obsah

Teroristu z Londýna vydávali za úspěch převýchovy

Právo, mcm

Ve čtrnácti se Usman Khan (28) smál při pohledu na video zachycující útok na newyorská „dvojčata“. V sedmnácti prohledávala kvůli němu byt jeho rodiny protiteroristická policie. Později hlásal radikální islám. To vše bylo podle deníku The Daily Telegraph zapomenuto tváří v tvář zdánlivému úspěchu převýchovného kurzu, do nějž se přihlásil ve vězení.

Nejsem žádný terorista, tvrdil v rozhovoru v roce 2008 terorista z LondýnaVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

V kurzu Learning Together, který pořádá univerzita v Cambridgi, ho považovali za vzor úspěchu. Khanova tvář se usmívala z brožury propagující kurz. Jeho personál jej označoval za příklad, který názorně demonstruje přínosy převýchovy. Univerzita jej podle listu The Daily Mail povzbuzovala, ať se na ni přihlásí ke studiu.

Foto: West Midlands Police, ČTK/AP

Policejní fotografie Usmana Khana.

Osmadvacetiletý terorista Usman Khan v pátek ubodal 23letou Saskii Jonesovou a 25letého Jacka Merritta. Podle agentury AP oba pracovali v programu zaměřeném na pomoc vězňům při návratu do společnosti. Při útoku utrpěli také tři lidé zranění. Dva z nich zůstávají v nemocnici, třetí byl již propuštěn. Jejich totožnost úřady nezveřejnily.

Vychovatele nadchl

Personál zajišťující převýchovný kurz byl Khanem tak nadšen, že se zúčastnil běhu na deset kilometrů, jen aby získal peníze na počítač pro něj. Pozdější atentátník se jim odvděčil vřelým dopisem, v němž děkoval a tvrdil, že převýchovný projekt zaujal zvláštní místo v jeho srdci a že je to „více než jen organizace“. K dopisu přiložil i báseň.

Vrahova báseň
Píši tak, aby se má slova stala uklidňujícím světlem. Píši, abych mohl vstoupit i do nejchladnějšího ze srdcí. Píši, abych mohl mluvit s těmi, kdo se odvrátili od okolního světa v oslepující nepřítomnosti zraku. Píši, abych mohl vyjádřit, že to, co cítím, je správné.

Také po propuštění z vězení se Khan podílel na aktivitách Learning Together. Minulý týden dostal proto povolení účastnit se semináře tohoto kurzu v Londýně. Na rozdíl od cesty před několika měsíci směl tentokrát vyrazit bez dozoru. Využil toho ke spáchání atentátu.

Klamal už dříve

Aktivita v Learning Together nebyla první ukázkou toho, jak si Khan nasazoval mimikry, aby oklamal okolí. Když policie před jedenácti lety provedla razii v bytě jeho rodiny, byl Khan pobouřen na nejvyšší míru. „Narodil jsem se a byl jsem vychován v Anglii, ve Stoke-on-Trent, ve (čtvrti) Cobridge, a všichni mne znají a vědí, že nejsem žádný terorista,“ prohlašoval.

Vyšetřovali ho sice kvůli šíření radikálních názorů a radikalizaci zranitelných lidí, měl však štěstí: po dvacetiměsíčním šetření prokuratura sdělila, že je nepravděpodobné, aby mohl být odsouzen na základě toho, co proti němu nashromáždila policie.

Místo aby to bral jako varování, Khan prohlásil: „Budeme pokračovat do posledního dechu, protože věříme, že je to pravda.“

Veřejně hájil zavedení práva šaría v Británii a zahájil kampaň za uspořádání pochodu v městečku Wootton Bassett, kde jsou pohřbíváni vojáci padlí v Iráku a Afghánistánu.

Terorista z Londýna: Do školy nosil fotku Usámy bin Ládina a v Británii chtěl právo šaría

Evropa

Navíc se podílel na aktivitách extremistické skupiny Islam4UK (Islám pro Británii), čímž přilákal pozornost policie, která ho začala roku 2010 sledovat.

Odposlechy ukázaly, že diskutuje o výrobě bomb podle návodu od Al-Káidy, o nákupu zbraní a o útocích na hospody. Spolu se dvěma dalšími kontaktoval radikály v Londýně a Cardiffu. Zvažoval, že zorganizuje teroristický kurz v Pákistánu, odkud pochází jeho rodina.

Když byl pak zatčen, byl první, kdo přiznal vinu. Navíc se hned po uvěznění přihlásil do kurzu na „odradikálnění“. Tvrdil, že chce lépe poznat islám a ukázat, že se změnil.

Soudce mu uložil 16 let vězení, ale s dodatkem, že nemá být propuštěn, pokud zvláštní komise neřekne, že není nebezpečný. Kladný posudek získal Khan v roce 2013. Pak už bylo jisté, že pokud se bude chovat vzorně, vyjde z cely nejpozději po osmi letech. Myšlenku jeho předčasného propuštění podpořil i personál kurzu. Dveře vězení opustil Khan loni v prosinci.

Musel sice nosit elektronický náramek, nesměl používat internet ani udržovat kontakty s radikály a musel se pohybovat ve vykázaných místech (Londýn měl zakázaný), ale ani to pro něj nakonec nebylo překážkou.

Na London Bridge útočil bývalý vězeň odsouzený za terorismus

Evropa

Teroristický útok na London Bridge má dvě oběti. Mrtvý je i útočník s nožem

Evropa

V pondělí uctili čelní britští politici památku dvou Khanových obětí. Obě pracovaly pro kurz na pomoc vězňům při návratu do společnosti. Právě při něm zahájil Khan svůj útok.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám