Hlavní obsah

Teroristka z Tverské třídy udeřila i na festivalu v Moskvě

– MOSKVA

Ruský pyrotechnik v noci zahynul při pokusu zneškodnit bombu před restaurací Imbir na Tverské třídě v Moskvě nedaleko Českého domu. Výbušninu tam přinesla žena v batůžku a hrozila, že ji odpálí. Podle agentury Interfax to byla 22letá Zarima Mužichojevová, rodačka z Čečenska, jenž byla zároveň třetí pachatelkou nedávného útoku na festival v Tušinu.

Foto: Daniel Arban
Článek

Mužichojevová prý ingušské národnosti a žije v obci Assinovskaja v ačchoj-martanském okrese. Podle některých údajů její manžel zahynul při rusko-čečenském konfliktu. Interfaxu to sdělil nejmenovaný informovaný zdroj justičních orgánů.

Na komponovaném snímku z televizního záznamu je ruský pyrotechnik, který v Moskvě zahynul při pokusu o zneškodnění bomby v restaurantu v centru Moskvy.

FOTO: ČTK/AP

Atentát chtěla spáchat až na druhý pokus

Jak uvedl zmíněný zdroj, byla tato žena spatřena na Tverské třídě už ve středu večer. Seděla u stolku na ulici u restaurantu Mon-kafe, vedla si prý podezřele a byla na ní patrná silná nervozita. Zmíněný zdroj předpokládá, že tehdy nálož neodpálila, protože v podniku byla jen hrstka návštěvníků. Od Mon-kafe se Mužichojevová odebrala po Tverské třídě k náměstí Vítězství, kde ji viděli zaměstnanci nočních obchodů a kavárny, uvedl zdroj.

Zadržená by podle předběžných zjištění mohla být třetí účastnicí sobotního atentátu v Tušinu, kde při rockovém koncertu zahynulo 13 lidí. Agentuře ITAR-TASS to sdělily zdroje justičních orgánů. Útok na letišti v Tušinu provedla dvojice atentátnic s výbušninami připevněnými na těle.

Zadrženou teroristku nyní vyslýchají pracovníci Federální bezpečnostní služby. Ochranka restaurace uvádí, že ženu doprovázel neznámý muž, jejich informace se prověřuje.

Při odpálení bomby zahynul pyrotechnik

Policisté ženu zadrželi při vstupu do restaurace, neboť se chovala velmi podezřele. Zjevně podle nich byla pod vlivem narkotik. Milicionáři jí nasadili pouta a vyvedli na ulici, kde batůžek položila na zem. Přivolaní pyrotechnici jej prozkoumali - nacházelo se v něm čtyři sta gramů plastické trhaviny s bateriovou roznětkou.

Výbušninu o síle dvou kilogramů TNT se rozhodli zneškodnit na dálku pomocí speciálního robota, ale to se jim nepodařilo. Proto se pyrotechnik v ochranném oděvu pokusil bombu zneškodnit ručně, tam mu ale vybuchla v rukou. Muž byl vážně zraněn a svým zraněním na místě podlehl.

Podle ruských agentur odvolávajících se na zdroje tajné služby (FSB) byl zmíněným pyrotechnikem 29letý major Georgij Trofimov, který zasahoval již minulou sobotu na letišti v Tušinu, kde spáchaly atentát dvě sebevražedné útočnice. Právě díky zásahu Trofimova se jedné z nich nepodařilo dobře odpálit výbušninu na svém těle, takže následný výbuch zabil jen ji a zranil tři lidi v těsné blízkosti.

Tlaková vlna vyrazila okna v několika okolních budovách. Chodníky a ulice byly pokryty střepinami skla a některé kovové tabule na přilehlých obchodech byly explozí zdeformovány.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám