Hlavní obsah

Teroristé z Islámského státu v poklidu řídili transfer lidí do Turecka

Právo, rm

Teroristická organizace Islámský stát (IS) několik měsíců nerušeně organizovala sofistikovaný přesun osob přes syrsko-tureckou hranici. Zastavilo ji teprve letos v létě vítezství kurdských milic v oblasti. Napsal to v pondělí britský deník The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Syrští uprchlíci na turecké straně hranice v Akçakale

Článek

V pohraničním městě Tel Abjád se Kurdům poté podařilo ukořistit cestovní doklady běžen­ců. Do těch od prosince 2014 do března 2015 dávali teroristé razítka „imigračního úřadu IS“ a „ministerstva dopravy IS“. Vyplývá z nich, že lidé projíždějící do tureckého Akçakale v autobusech museli uvádět svá jména, data narození, čísla průkazů totožnosti a dokonce i rodiště.

Kurdové tvrdí, že se to dělo s vědomím tureckých celníků.

Mohli přejít také radikálové z Tuniska

Jeden z dokladů například uvádí jména čtyř mužů a jedné ženy z Tuniska. Skupinka ve věku od 23 do 36 let pocházela z města Kajruán, centra radikálních sil. Studoval v něm i útočník, který loni v červnu na plážích v metropoli postřílel 38 lidí, převážně turistů.

Tunisko je navíc podle The Guardianu hlavním „dodavatelem“ zahraničních sil – momentálně v řadách IS bojuje okolo šesti tisíc Tunisanů. Turecko se opakovaně hájilo tvrzením, že rušný provoz přes 800 kilometrů dlouhou hranici nedokáže zastavit.

Premiér Ahmet Davutoğlu loni v lednu prohlásil, že rozmisťování vojáků nemá smysl, protože na druhé straně není žádný státní útvar, který by hranici také kontroloval. Mnozí z lidí překračujících hranice však měli v dokladech razítka z iráckého Mosulu a syrské Rakky, což dokládá, že šlo jasně o organizovaný a promyšlený přesun obyvatel.

Hranice je stále volná

Získané písemnosti zaslal do redakce The Guardianu mluvčí kurdských sil. Ty oblast dobývaly loni od 31. května do 10. července. Jakmile Kurdové Tel Abjád osvobodili, Ankara hranici uzavřela. Hraniční přechod v Akçakale od té doby nefunguje.

Turecko nicméně jako členská země NATO čelí opakované kritice za to, jak dlouho nechávalo IS možnost pašovat na své území lidi i ropu.

Krátce po pařížských listopadových útocích americký prezident Barack Obama vyzval tureckého prezidenta Recepa Erdogana k zpřísnění ochrany hranic. Podle něj ještě na začátku zimy fungoval asi sto kilometrů široký koridor, jímž IS bez problému pronikal do Turecka.

Phillips: Transport je organizován a regulován

Expert Columbijské univerzity David Phillips napsal, že Turecko „má dost sil a zdrojů, aby kompletně kontrolovalo pohyb přes své hranice a zjistilo totožnost každého, kdo na jeho území vstupuje“.

„Problém je, že i dnes přes ni putuje oběma směry setrvalý proud lidí, vozidel, cisteren a financí. A nejsou to žádné amatérské pokusy o přechod v kanadách a s batohem na zádech. Transport je organizován a regulován na obou stranách hranice,“ uvedl Phillips.

Další znalci potvrdili pravost cestovních dokladů s razítky IS. Ačkoli autobusy patří soukromým přepravcům, dohled nad trasami a pasažéry má zcela v rukou IS. Turecké ministerstvo zahraničí v reakci na článek The Guardianu uvedlo, že každého Tunisana překračujícího ilegálně hranici považuje automaticky za „zahraničního žoldáka IS“.

Zpochybnilo také, že by přes tehdy fungující hraniční přechody mohli cestovat teroristé.

Reklama

Související články

Kurdové: Bez autonomie klid nebude

Na náměstí na okraji starého centra Diyarbakiru doléhá zvuk střelby. Ulice do historické části města jsou přehrazeny modrými policejními ploty. Stojí před nimi...

Výběr článků

Načítám