Hlavní obsah

Teroristé plánovali letecký útok na Los Angeles

WASHINGTON

Spojené státy a jejich spojenci v roce 2002 zmařili plán al-Kajdá zaútočit pomocí uneseného letadla na Los Angeles. Podrobnosti o zásahu ve čtvrtek zveřejnil americký prezident George Bush.

Článek

Bush uvedl, že spiklenci, jejichž plány byly překaženy v roce 2002, mínili unést letadlo a zamířit s ním na nejvyšší budovu v Los Angeles US Bank Tower. Podle Bushe měla útok naplánovaný al-Kajdá provést jiná teroristická organizace, a to indonéská Jemaah Islamiah. Plán podle Bushe vypracoval Chálid Šajch Muhammad. Muhammad hledal "mladé muže z jihovýchodní Asie, kteří by podle jeho mínění nebudili tolik pozornosti."

Teroristická operace byla spuštěna v říjnu 2001 a podařilo se ji překazit na začátku následujícího roku, "když národ v jihovýchodní Asii zatkl klíčového operativce al-Kajdá". Teroristé měli při únosu letadla použít bot s náložemi, pomocí nichž by se dostali do pilotní kabiny. 

Chálid Šajch Muhammad byl také strůjcem útoků z 11. září 2001 a byl dopaden v roce 2003.  [celá zpráva]

Bush o tomto spiknutí informoval už v říjnu, když zmiňoval, že USA a jejich spojenci zabránili v posledních čtyřech letech nejméně deseti útokům teroristické sítě al-Kajdá na území USA. [celá zpráva] Mezi nimi měly být další útoky unesenými letadly na obou pobřežích Spojených států.

Dalším měl být útok připravený Josém Padillou, který prý plánoval odpálil "špinavou bombu" s radioaktivním materiálem v Chicagu. Padilla ovšem obvinění popírá. [celá zpráva]

Teroristická organizace Jemaah Islamiah spáchala několik vražedných atentátů v Indonésii. Při nejtragičtějším v roce 2002 zahynuli na Bali 202 lidé včetně mnoha australských turistů. Jemaah Islamiah v následujících letech spáchala atentát v jakartském hotelu Marriott [celá zpráva]  a na australské velvyslanectví. [celá zpráva] Naposledy zaútočila loni na podzim na Bali. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám