Hlavní obsah

Terorista Zarkáví dostal už druhý trest smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AMMÁN

Vůdce irácké odbočky teroristické skupiny al-Kajdá abú Músa Zarkáví byl v neděli jordánským soudem v nepřítomnosti odsouzen již k druhému trestu smrti. Podle soudu se podílel na přípravě sebevražedného atentátu na jordánsko-irácké hranici.

Článek

Prokurátor žádal trest smrti pro Zarkávího a další dvě osoby. Atentát měl být spáchán loni v prosinci na hraničním přechodu Karamí.

Atentát se však nepodařilo provést. Řidič, který vezl k místu útoku nálože v automobilu, totiž sjel do příkopu. Útok byl však součástí jiné operace, která byla úspěšná a při níž poblíž hranice loni zahynuli dva američtí vojáci.

Trest smrti, který byl vynesen nad nepřítomným Zarkávím, má být proveden oběšením. U soudu byl pouze obžalovaný Saúdský Arab, který se proti rozsudku odvolal. 

Devětatřicetiletý Jordánec Zarkáví je v Iráku vůbec nejhledanější osobou. Na jeho hlavu byla vypsána odměna 25 miliónů dolarů, tedy asi 625 miliónů korun.

Zarkáví byl jordánskými úřady odsouzen rovněž v nepřítomnosti už před třemi lety za spoluúčast na vraždě amerického diplomata v Ammánu. Tehdy dostal také trest smrti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám