Hlavní obsah

Terorista se odpálil během svatebního obřadu v Turecku, zabil 50 hostů

• Aktualizováno

Počet obětí pumového útoku na svatbu v jižním Turecku stoupl podle místního guvernéra na 50. Desítky lidí jsou zraněných. Atentát zřejmě spáchal sebevražedný atentátník. Podle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana za útokem nejspíš stojí Islámský stát. Podle guvernéra oblasti Aliho Yerlikayi mají atentát na svědomí buď kurdští extremisté nebo bojovníci IS.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sebevražedný atentátník se odpálil během obřaduVideo: Reuters

 
Článek

Sebevražedný atentátník se podle místních médií odpálil v sobotu během obřadu, který se konal pod širým nebem ve chvíli kdy svatebčané tancovali. „Odsuzujeme zrádce, kteří připravili a spáchali tento útok,” zdůraznil guvernér.

„Naše země a náš národ má zas a znovu jediný vzkaz pro ty, kdo na nás útočí - neuspějete!“ hřímal v reakci na útok turecký prezident Erdogan.

Foto: Eyyup Burun, ČTK/AP

Srocení lidí po útoku ve městě Gaziantem

K útoku došlo ve městě Gaziantep, které leží zhruba 65 kilometrů od syrských hranic. V oblasti letos v květnu sebevražedný atentátník zabil dva policisty. Svatby se podle agentury AFP zúčastnilo mnoho Kurdů, zejména žen a dětí, a mnoho z nich přišlo o život, což posílilo spekulace o tom, že útok je dílem islamistů. Mnoho z nich považuje Kurdy za nepřátele; v sousední Sýrii kurdské milice bojují s IS.

Podle agentury Dogan se novomanželé do Gazientepu přestěhovali z kurdského města Siirt, odkud uprchl před boji kurdských milic s bezpečnostními složkami a islamisty.

Mezi Gülenem a IS nevidí rozdíl

Prezident Erdogan uvedl, že nedělá „žádný rozdíl” mezi kazatelem v exilu Fethullahem Gülenem, kterého viní z nepovedeného pokusu o převrat v Turecku z půlky července, kurdskými povstalci a IS coby „pravděpodobným strůjcem atentátu v Gaziantepu”.

Také turecký premiér Binali Yildirim v prohlášení atentát odsoudil a slíbil, že země překoná období „ďábelských” útoků. „Svatební slavnost se změnila v místo zármutku,” řekl šéf kabinetu.

Podobné atentáty jsou v Turecku v posledních dnech stále častější. Trojice pumových útoků, které otřásly ve středu a ve čtvrtek východem Turecka, si vyžádala celkem 14 mrtvých a více než 220 zraněných.

Reklama

Výběr článků

Načítám