Hlavní obsah

Terorista obviněný z vraždy novináře Pearla byl zabit

– ISLÁMÁBÁD

Nejhledanější pákistánský terorista Amžad Husajn Farúkí, který je podezřelý z pokusu o vraždu prezidenta Parvíze Mušarafa a obviněný z vraždy amerického novináře Daniela Pearla, byl v neděli zabit bezpečnostními silami. Oznámil to pákistánský ministr informací Šajch Rašíd Ahmad.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 26.10.2016. Divadlo Jiřího Myrona. Hostinec U kamenného stolu. Z veřejné generálky.

Článek

"Mohu potvrdit, že Amžad Farúkí byl zabit při přestřelce s bezpečnostními silami a že jsme také zadrželi dvě nebo tři osoby podezřelé z terorismu," řekl ministr a dodal, že jejich identita bude zveřejněna během několika dní. Jsou to podle jeho slov všichni Pákistánci a velmi důležití podezřelí. Farúkí, na jehož hlavu byla vypsána odměna 330 000 dolarů, byl zabit během přestřelky v Návabšáhu v provincii Sindh, asi 270 kilometrů od Karáčí, řekl jeden člen bezpečnostních sil, který si přeje zůstat v anonymitě.

Místní policie předtím oznámila, že bezpečnostní síly během operace v Návabšáhu zabily předpokládaného člena teroristické sítě al-Kajdá a zadržely dvě další osoby podezřelé z příslušnosti k síti Usámy bin Ládina; všichni byli podle ní Pákistánci. Amžad Farúkí a jeho komplicové kladli zuřivý odpor a stříleli ze své skrýše v jednom domě z automatických zbraní. "Vyzvali jsme je, aby se vzdali, ale oni začali pálit na agenty bezpečnostní služby, vyvolali tak přestřelku, která trvala více než dvě hodiny," řekl člen bezpečnostních sil.

Bezpečnostní síly pak obsadily dům, nalezly Farúkího tělo a zajali dva muže, dvě ženy a dvě děti; všichni to byli Pákistánci. Farúkí byl ústředním pilířem sítě al-Kajdá v Pákistánu a prezident Mušaraf ho nazval "mozkem pokusu o atentát", který byl na něj neúspěšně spáchán 25. prosince 2003. Šéf pákistánského státu se stal terčem pokusů o atentát již několikrát.

Farúkí byl obviněn z vraždy novináře Daniela Pearla, jehož tělo ale nebylo nikdy nalezeno. Pearl, zpravodaj listu Wall Street Journal v jihovýchodní Asii, byl unesen 23. ledna 2002 v Karáčí. Jeho smrt byla oznámena 22. února 2002 poté, co byla zveřejněna videonahrávka jeho vraždy.

Reklama

Výběr článků

Načítám