Hlavní obsah

Teplota na Antarktidě pomalu stoupá, ukazují nové důkazy

WASHINGTON

Proměny podnebí v Antarktidě nelze podle nové analýzy satelitních a meteorologických údajů vysvětlit bez vlivu globálního oteplování a hromadění skleníkových plynů. Antarktida se podle studie zveřejněné v časopise Nature otepluje stejně rychle jako zbytek světa. Průměrná teplota na ledovém kontinentě vzrostla za posledních 50 let o 0,6 stupně Celsia.

Článek

Antarktidu jako důkaz používají často stoupenci i odpůrci globálního oteplování. Jedni upozorňují na ustupování ledovců na okraji Antarktidy a lámání ohromných ker. Druzí naopak dokládají růst ledové pokrývky na jiných místech. Většina dat dlouho vycházela z měření stanic, které jsou rozmístěny především na pobřeží podél Antarktického poloostrova. Zbytek nehostinného antarktického vnitrozemí nebyl tak podrobně monitorován.

Antarktida se navíc klimatem liší od zbytku Země, především kvůli větrům a mořským proudům, které se kolem kontinentu pohybují. V nové analýze proto skupina amerických vědců zkombinovala údaje z polárních stanic se satelitními záznamy.

Antarktida je stále teplejší

Výsledkem bylo mimo jiné zjištění, že oteplování je nejvýraznější v zimě a na jaře, teplota kontinentu ale stoupá celoročně. Pomaleji se otepluje východní část Antarktidy, která je rozlehlejší a také chladnější. Teplota tu stoupá v průměru o 0,1 stupně Celsia za deset let. Západní část se ohřívá dokonce rychleji než celosvětový průměr, o 0,17 stupně Celsia za deset let.

Kromě skleníkových plynů se na oteplování podle vědců podílí i přirozené klimatické cykly. Vědci jsou ovšem přesvědčeni, že lidská činnost má na oteplování Antarktidy vliv. "Jsme si téměř jisti, že nárůst skleníkových plynů k oteplování přispívá, ale je těžké říct, jaký podíl lze přičíst přirozenému oteplování a jaký činnosti člověka," sdělil stanici BBC Drew Shindell z Goddardova institutu pro vesmírná studia (GISS) při NASA.

Na jižním pólu led zatím přibývá

Satelity také ukazují, že v posledních 30 letech v okolí Antarktidy přibývá led. Podle Walta Meiera z amerického Národního střediska dat o sněhu a ledu ale nejde o známku ochlazování kontinentu, důvodem tvorby ledu jsou prý větry proudící v okolí Antarktidy.

Pokud by však začal led v Antarktidě tát, mohlo by to mít katastrofické následky, protože by to narozdíl od tající Arktidy ovlivnilo hladinu oceánů. Zatímco Arktidu tvoří led na mořské hladině, Antarktida má obrovské zásoby pevninského ledu, který by po roztátí množství vody v oceánech výrazně ovlivnil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám