Hlavní obsah

Teď je důležité naočkovat mladé, hlásí Francie. Vakcínu tam dostane každý zájemce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také Francie už nabízí očkování proti koronaviru všem dospělým. Zájem je značný, i mezi mladými, avšak fronty před vakcinačními středisky se netvoří, protože očkovacích látek je dostatek.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

„Konečně budu moci bez obav navštívit své prarodiče. Kromě toho bych rád v červenci na dovolenou. A také jsem podepsal pracovní smlouvu v jedné restauraci a tam se očkování bude hodit,“ řekl televizi France 3 jednadvacetiletý Florian Courell.

Návrat k normálnímu životu: V Paříži přišlo na rockový koncert 5000 lidí

Zahraniční

„Byl nejvyšší čas otevřít očkování pro všechny věkové skupiny. Právě nyní, kdy koronavirus dostáváme pod kontrolu, je důležité co nejrychleji naočkovat mladé,“ vysvětlil Alain Fischer, národní koordinátor pro vakcinaci.

Mezi očkované se přiřadili i prezident Emmanuel Macron s manželkou Brigitte. „Jsme očkováni,“ potvrdil prezident na Twitteru, aniž upřesnil, jakou vakcínou. Oba přitom koncem loňského roku covid prodělali. „Dejte se očkovat, abychom mohli chránit sebe i naše spoluobčany,“ vyzval dále Macron veřejnost.

Evropa urychluje návrat k normálu

Evropa

Jediná cesta k normálnímu létu

V některých střediscích se mezitím očkuje rychleji, než bylo v plánu. A pokud by hrozilo, že by připravené dávky vakcíny přišly nazmar, existují ve Francii seznamy záložních zájemců, kteří jsou připraveni se prakticky okamžitě dostavit.

Ve Francii panuje přesvědčení, že očkování je jedinou cestou pro strávení poměrně normálního léta, píše Le Monde. Masivní vakcinace je také po­dle mnohých jediným způsobem, jak se vyhnout další vlně nemoci covid-19.

Kritizujte vakcínu Pfizeru, nabízeli francouzským influencerům

Zahraniční

Denní přírůstky nově nakažených ve Francii nadále mírně klesají, na jednotkách intenzivní péče je méně než tři tisíce pacientů, přičemž kritická hranice byla pět tisíc pacientů. V neděli bylo ve Francii necelých 17 tisíc hospitalizovaných, nejméně od konce října.

„Scénáře napovídají, že pokud budou čísla klesat do 9. června, kdy se mají zrušit další omezení, strávíme klidné léto. Nadcházejících 15 dní bude klíčových,“ uvádí epidemiolog Arnaud Fontanet, člen vědecké rady francouzské vlády.

25 milionů naočkovaných

Francie, která má přes 67 milionů obyvatel, o víkendu překonala hranici 25 milionů naočkovaných první dávkou a vakcinaci pro lidi nad 18 let otevřela o dva týdny dříve, než vláda původně plánovala. Už pět dní je možné se registrovat, volné termíny nabízí hned několik rezervačních systémů a na zájemce o očkování se dostane za několik dnů nebo týdnů, píše AFP.

K nedělnímu večeru dostalo nejméně jednu dávku vakcíny 25,3 milionu lidí, tedy 37,8 procenta obyvatel, respektive 48,2 procenta všech dospělých. Také druhou dávku už dostalo 10,7 milionu lidí, tedy 20,5 procenta dospělých.

Reklama

Výběr článků

Načítám