Hlavní obsah

Tálibán při několika útocích pozabíjel 37 členů afghánských vládních sil

Kábul
Aktualizováno

Nejméně 37 příslušníků afghánských bezpečnostních sil zabili v noci na pondělí při útocích na severu země povstalci z řad islamistického hnutí Tálibán. Informovala o tom v pondělí agentura AP s odvoláním na místní představitele.

Foto: Parwiz Parwiz, Reuters

Bojovníci Tálibánu. Ilustrační foto

Článek

V provincii Kundúz zahynulo při útoku na kontrolní stanoviště v okrese Daští Arči 13 členů bezpečnostních složek a dalších 15 utrpělo zranění. Bitva začala v neděli večer a trvala až do pondělního rána, uvedl šéf kundúzské provinční rady Muhammad Júsuf Ajúbí.

V provincii Džauzdžán napadli rebelové z Tálibánu okres Chamjáb z několika různých stran a donutili afghánské vládní síly, aby se stáhly ze svého ústředí. „Rozpoutala se prudká bitva a my jsme nechtěli, aby byly zničeny domy civilistů a aby byli zabiti civilisté,” zdůvodnil stažení šéf provinční policie Fakír Muhammad Džauzdžání. Podle něj v boji padlo osm policistů, tři byli zraněni. O život přišlo také sedm členů Tálibánu a osm utrpělo zranění.

K útokům v Kundúzu i Džauzdžánu se prostřednictvím svého mluvčího Zabiulláha Mudžáhida přihlásilo hnutí Tálibán.

Foto: Novinky

Provincie Kundúz v Afghánistánu

Povstalci z Tálibánu rovněž usmrtili dalších 14 afghánských policistů a provládních ozbrojenců v provincii Samangan, šest jich utrpělo zranění. V bitvě také zemřeli tři bojovníci Tálibánu a čtyři utrpěli zranění.

K útoku v Samanganu se zatím nikdo nepřihlásil, místní provinční rada z něj ale viní Tálibán, který je v provincii aktivní a často si bere za terč členy afghánských bezpečnostních sil.

V severní provincii Saripúl rovněž zaútočili bojovníci Tálibánu na několik stanovišť afghánské armády a provládních milic, jejichž dva členy zabili. „Útok Tálibánu byl odražen, ale sporadické střety na předměstích stejnojmenné provinční metropole pokračují,” prohlásil šéf provinční policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám