Hlavní obsah

Tající sníh už trápí i Rakousko a Polsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ/VARŠAVA

Vyšší teploty a rychlé tání sněhu vyvolávají v posledních dnech povodňové nebezpečí nejen v České republice, ale také v Rakousku nebo Polsku. V alpských vyšších polohách výrazně vzrostlo i lavinové nebezpečí.

Článek

Výrazné zvýšení hladiny na Dunaji a jeho přítocích hlásí již od neděle Dolní Rakousy, povodňovou pohotovost  v pondělí vyhlásili i ve Vídni. Dunaj už před metropolí dosáhl skoro šesti metrů. Vedle stovek vyplavených sklepů a garáží musel být přerušen i provoz na některých zaplavených silnicích. Docházelo k místním výpadkům dodávek elektřiny.

Nejvíce postižené jsou zatím spolkové země Horní a Dolní Rakousy sousedící s Českou republikou. Na nebezpečí záplav se připravují i Tyrolsko a Salcbursko. V nejbližších dnech se výrazné zhoršení situace čeká hlavně v Alpských oblastech.

V Rakousku teploty přesáhly dvacítku

Podle rakouských meteorologů má být pondělí zatím nejteplejším dnem v Rakousku v průběhu letošního roku. Teploty se mají v některých částech země vyšplhat až na 22 stupňů Celsia. Takové podmínky podle expertů zřejmě způsobí tání i ve vysokých nadmořských výškách kolem 2000 metrů. V tyrolských a vorarlberských Alpách bylo zvýšeno lavinové riziko na třetí stupeň.

Prudce stoupá hladina řek a potoků také v jižním Polsku. Jen v Dolním Slezsku byla už ve 14 obcích vyhlášena povodňová pohotovost. Hasiči v noci na pondělí zasahovali ve 130 případech vytopených domů. Neprůjezdných je několik silnic, včetně důležité komunikace u Gliwic. Uzavřen musel být i hraniční přechod Golkowice na polsko-české hranici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám