Hlavní obsah

Na Japonsko udeřil tajfun Hagibis. Dva mrtví, miliony lidí v ohrožení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tajfun Hagibis, který zasáhl japonský ostrov Honšú včetně metropole Tokia, si doposud vyžádal nejméně dvě oběti, dalších deset lidí je pohřešováno. Informovala o tom agentura Kjódó. Úřady k evakuaci vyzvaly sedm milionů lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tajfun Hagibis zasáhl JaponskoVideo: Reuters

 
Článek

Živel, který doprovází vítr o rychlosti 180 kilometrů v hodině, zanechal bez proudu 400 tisíc domácností, uvedl server Nikkei Asian Review. Tajfun je označován za nejsilnější za posledních šest desetiletí.

Jednou ze dvou potvrzených obětí bouře je padesátník, kterého našli v převrženém automobilu v prefektuře Čiba. Mezi raněnými jsou minimálně tři děti. Další pohřešovaný muž byl nalezen mrtev v prefektuře Honma.

Nedaleko Kawasaki se kvůli tajfunu také potopila nákladní loď registrovaná v Panamě. Na palubě bylo 12 lidí, pět z nich zahynulo, další se podařilo zachránit. Plavidlo během bouře kotvilo u pobřeží.

Hladiny řek stoupají, na několika místech rozbouřené moře převrátilo zakotvené jachty a některé pobřežní obce jsou zaplavené, uvedla agentura Kjódó.

Úřady varují před sesuvy půdy. Závody automobilek Honda a Toyota v metropolitní oblasti zastavily provoz.

V Tokiu byl v sobotu vyhlášen nejvyšší stupeň ohrožení. Vlaky včetně vysokorychlostních nejezdí, tokijské mezinárodní letiště Haneda bylo uzavřeno, stejně jako letiště ve městech Nagoja a Ósaka. K záchranářským operacím bylo povoláno 17 tisíc policistů a vojáků.

V okolí Tokia byly otevřeny desítky provizorních středisek pro evakuované. Meteorologové varují, že ve městě může spadnout až tisíc milimetrů srážek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám