Hlavní obsah

Syrské úřady propustily zadržovanou Češku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

České ministerstvo zahraničí v sobotu oznámilo, že syrské úřady propustily Češku Sandru Bitarovou. Ta byla zadržována od konce června a syrská strana ji údajně podezřívala z podpory opozičních skupin. Podle českého velvyslanectví v Damašku je Bitarová v pořádku a zdravá. O jejím propuštění informoval mluvčí resortu Vít Kolář.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Černínský palác na Loretánském náměstí, sídlo ministerstva zahraničí

Článek

"Dnes (v sobotu, pozn. red.) byla propuštěna Sandra Bitarová. Česká občanka byla zatčena a zadržována v Sýrii. Podle svědectví české ambasády v Damašku je v pořádku a zdravá. Velvyslankyně (Eva Filipi) se s ní hodlá v neděli setkat a projednat další postup. Jsme velmi rádi, že se podařilo silami všech zainteresovaných docílit jejího propuštění," uvedl Kolář.

Navzdory nepokojům zůstává česká diplomatická mise v Sýrii aktivní v konzulární i politické oblasti, zopakoval Kolář. Zastupitelské úřady některých jiných států ambasády naopak uzavřely.

Nešlo o první zadržení

Podle České televize Bitarová v Sýrii žije trvale a pracuje v damašské reklamní agentuře. Její otec je Syřan, sama má ale i české občanství. Podle rodiny se Bitarová o politiku nezajímá, zatčení ovšem může souviset s jejím otcem, který je umírněný opoziční aktivista a patří mezi kritiky režimu.

Žena byla syrskou policií na jeden den zadržena už letos v březnu. České ministerstvo zahraničí k tomu prý tehdy od syrské strany nedostalo žádné vysvětlení.

Občanská válka v Sýrii si vybírá krvavou daň, počet obětí mnohaměsíčního povstání se pohybuje okolo 18 000. Ze země prchají civilisté.

EU volá po odchodu Asada, uvalila na Sýrii další sankce a zpřísnila zbrojní embargo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám