Hlavní obsah

Sýrie podpoří Hizballáh proti Izraeli

DAMAŠEK/BEJRÚT

Arabská Sýrie hodlá podporovat odpor militantního libanonského Hizballáhu proti izraelské ofenzívě. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na stanovisko syrské vládní strany Baas. Libanonský premiér Fuád Siniura vyzval v sobotu večer v televizním projevu k "okamžitému a všeobecnému příměří v Libanonu pod záštitou OSN". Zároveň také obvinil Izrael, že kolektivně trestá jeho zemi.

Článek

"Syrský lid je připraven plně podporovat libanonský lid a jejich hrdinný odpor, aby se udržel a čelil barbarské izraelské agresi a jeho zločinům," uvádí se v komuniké vedení strany. V textu se dále píše, že Izrael a USA se snaží vymýtit arabský odpor ve všech okupovaných zemích.

O vniklé situaci v pátek telefonicky jednali italský premiér Romano Prodi a syrský prezident Bašár Asad. Podrobnosti z jejich rozhovoru nejsou známy, agentury ale podotýkají, že jde o první kontakt na tak vysoké úrovni mezi syrským a západním představitelem od loňské vraždy libanonského premiéra Rafíka Harírího. Ze zosnování atentátu je viněna právě Sýrie.

Izrael v noci na dnešek pokračoval v náletech na vybrané cíle v Libanonu a také v pásmu Gazy. V Libanonu ostřelovala letadla most asi 20 kilometrů jižně od metropole Bejrútu. Útok si vyžádal 17 zraněných.

Izraelská armáda je odhodlaná v útocích pokračovat. "Kampaň bude dlouhá a ostrá," uvedl izraelský brigádní generál Ido Nehuštan.

Dalších pět náletů podniklo letectvo proti jiholibanonskému přístavu Sajdá ráno. Rakety dopadly do blízkosti stanovišť libanonské armády a rezidence předsedy parlamentu Nabího Barrího. Bombardován byl most na severu města a také silnice na jeho jihu poblíž největšího palestinského uprchlického tábora Ajn Hilvá, kde žije asi 40 000 lidí.

Izrael pohřešuje čtyři námořníky

Od středy zahynulo při izraelské operaci v Libanonu podle agentury AFP 66 lidí a kolem 200 dalších utrpělo zranění. Agentura AP hovoří o 73 obětech. Hizballáh ostřeluje raketami severní Izrael a zabil čtyři občany židovského státu. Od středečního incidentu zahynulo také osm izraelských vojáků.

Izraelská armáda také potvrdila, že od pátku pohřešuje čtyři námořníky, jejichž loď u libanonských břehů zasáhlo dálkově řízené letadlo naplněné výbušninami. Plavidlo bylo po útoku Hizballáhu odtaženo remorkérem do Izraele. Podle izraelské armády Hizballáh vystřelil na izraelské lodě několik raket, ale zasáhl cizí civilní plavidlo, "pravděpodobně egyptské". Loď zachvátil požár.

Ozbrojené křídlo Hizballáhu je odpovědné za únos dvou izraelských vojáků, kteří padli do jeho rukou ve středu. Třetího izraelského vojáka unesli koncem června do pásma Gazy palestinští radikálové.

Reklama

Související témata:

Související články

Izraelská armáda vstoupila do pásma Gazy

Izraelští vojáci začali obsazovat jižní část pásmy Gazy. Země se k tomuto radikálnímu kroku rozhodla poté, co vypršelo 48hodinové ultimátum dané únoscům...

Výběr článků

Načítám