Hlavní obsah

Syn šéfa OSN čelí podezření z ropné korupce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Podezření z korupce čelí syn generálního tajemníka OSN Kofi Annana Kojo. Do letošního února totiž dostával peníze od společnosti kontrolující zpětně dodržování iráckého programu výměny ropy za potraviny. Jeho otec vyjádřil nad chováním syna "velké zklamání a překvapení".

Foto: Jana Matějíková

sady B. Smetany

Článek

Annan novinářům řekl, že se domníval, že platby jeho synovi od společnosti Cotecna Inspection S.A. se sídlem ve Švýcarsku ustaly už v roce 1998. "Neočekával jsem, že vztah pokračoval," dodal.

O pokračování plateb informoval v pátek novináře v OSN mluvčí generálního tajemníka Fred Eckhard, který odkazoval na výsledky vyšetřovací skupiny ustavené Kofi Annanem s cílem dobrat se pravdy o údajných úplatcích v iráckém potravinovém programu.

Ten řídila OSN a Irák podle něho směl v době mezinárodních sankcí za režimu Saddáma Husajna vyvážet omezené množství ropy výměnou za potraviny, léky a další humanitární pomoc přesně specifikovanou v seznamu.

Společnost Cotecna měla prověřit, zda dodávané zboží odpovídalo položkám na seznamu. Odhalení o platbách pro Koja Annana považují pozorovatelé za poslední z řady nepříjemností, které stíhají Kofiho Annana a OSN kolem iráckého humanitárního programu.

Postup vyšetřování diskutoval s Annanem i americký velvyslanec při OSN John Danforth. "Myslím si, že americká vláda nebude spěchat se soudem, dokud nebudou známa všechna fakta," řekl Danforth na dotaz, zda USA mají dál v Annana důvěru.

Reklama

Výběr článků

Načítám