Hlavní obsah

Světoví politici ocenili zesnulého Kosovana Rugovu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osobnost Ibrahima Rugovy, který se snažil řešit situaci na horkém Balkáně mírovými prostředky, ocenili přední světoví politici. Kosovský Albánec Rugova, který byl také přezdíván "kosovský Gándhí", v sobotu podlehl rakovině.

Článek

Francouzský prezident Jacques Chirac ocenil "historickou roli" a "politickou odvahu" Rugovy. Jeho odchod v době, kdy mají začít přímé rozhovory mezi Bělehradem a Prištinou o konečném statusu provincie, označil za tragický. Vyzval jednající strany, aby vedly rozhovory v duchu realismu, tolerance a dialogu, který Rugova prosazoval.

Vysoký představitel pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Evropské unie Javier Solana řekl, že s odchodem Rugovy ztrácí Kosovo historického představitele, který věnoval svůj život ochraně a prosazování práv kosovského lidu. "Byl to člověk míru, který byl proti útlaku a hluboce se angažoval v obraně ideálů nenásilí," řekl Solana.

O smrti umírněného vůdce kosovských Albánců Rugovy se dočtete zde.

Smrti Rugovy lituje i srbský prezident Tadič

Srbský prezident Boris Tadić označil smrt Ibrahima Rugovy za velkou ztrátou pro kosovské Albánce. "Obdivoval jsem Rugovu jako politika a dlouholetého předáka kosovských Albánců. Lituji upřímně jeho smrti. Doufám, že jeho odchod nebude bránit úsilí o nalezení pokojného a kompromisního řešení přijatelného pro všechny," řekl Tadić. Za jediné řešení označil uspokojení legitimních zájmů obou stran a zajištění politické stability a evropské perspektivy celého regionu.

Politickou moudrost Rugovy a jeho historickou roli ocenily i politické špičky sousedních zemí. Chorvatský prezident Stjepan Mesić vyjádřil naději, že Rugovovi nástupci budou pokračovat v jeho cestě, budou důrazně hájit práva kosovských Albánců, ale vyhnou se extremismu.

Albánský premiér Sali Berisha vyzval Albánce, aby pokračovali v úsilí o vytvoření nezávislého Kosova a jeho integraci do Evropy. "Rugova byl legendou odporu, posel míru a nezávislosti Kosova a já vyzývám Albánce, aby změnili bolest v sílu a dokázali dosáhnout nezávislosti a integrace Kosova do Evropy," řekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám