Hlavní obsah

Světová banka podle expertů falšovala úspěchy v boji s malárií

Světová banka čelí obvinění, že publikovala falešné údaje ohledně svého programu boje s malárií, jehož úspěchy zveličovala. Utrácela také peníze za neúčinné léky a zastaralá zařízení.

Článek

Třináct zdravotnických expertů pod vedení Amira Attarana z univerzity v Ottavě tvrdí, že Světová banka zveličovala své úspěchy s boji s nemocí a porušila slib investovat 300 až 500 miliónů dolarů na boj s malárií v Africe.

Světová banka uváděla, že se jí v několika indických státech  podařilo významně snížit počet lidí, kteří zemřou na malárii, v Gudžarátu o 58 procent, Maharáštře o 98 procent  a Rádžastánu o 79 procent. Experti pochybují, že by se to mohlo povést v tak krátké době a odvolávají se na čísla z Indie, podle nichž počet obětí malárie v těchto třech státech v letech 2002 až 2003 naopak vzrostl . "Protože nám byl odmítnut přístup k originálním zdrojům dat, nemůžeme poznat původ řady statistických chyb a rozlišit, které vznikly z omylů a kdy jde o záměrné falšování," uvádějí autoři. 

Banka obvinění popírá a tvrdí, že souhrnná data, z nichž vycházeli experti "nevyprávějí celý příběh". "Jsme schopni vidět  jasná měřitelná zlepšení v oblastech, kde byly zavedeny bankou podporované programy,"dodala ještě banka.

Banka nakoupila neúčinné léky

Experti ovšem tvrdě kritizují i programy sponzorované bankou. Ta nakoupila antimalarikum chloroquin za 1,8 miliónu dolarů, které je nepoužitelné pro typ malárie, která se objevuje v dané oblasti Indie. Banka podle nich nejen mrhala penězi, ale i hazardovala s lidskými životy.

Na to banka namítla, že chloroquin byl užit jen v oblastech, kde zabírá. K dalším obviněním banka uvedla, že v příštích pěti letech dá na boj s malárií v Africe 500 miliónů až jednu miliardu dolarů. Přiznala však, že mnohdy není snadné a někdy dokonce "ani možné" zjistit, jak velký příspěvek od kterého dárce byl použit na který program.

Světová banka boj s malárií označila za jeden ze svých cílů, chce do roku 2010 na polovinu snížit počet obětí nemoci v Africe. Podle ní se o to zasazuje s plnou silou i její prezident Paul Wolfowitz. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám