Hlavní obsah

Svět si připomíná oběti nacistického holokaustu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celý svět si v pátek připomíná výročí osvobození osvětimského koncentračního tábora v roce 1945. Sovětští vojáci v něm 27. ledna 1945 osvobodili zbývajících 7500 ze čtyř miliónů vězňů, kteří do této nacistické "továrny na smrt" vstoupili.

Článek

Tragický úděl Židů za druhé světové války, který na svých obrázcích, v básních a povídkách zachytily děti z terezínského ghetta, přibližuje výstava v newyorské budově Organizace spojených národů uspořádaná k pátečnímu prvnímu Dni holokaustu.

Generální tajemník OSN Kofi Annan ostře odsoudil takzvanou osvětimskou lež, podle níž se žádné nacistické vyvražďování Židů za války nekonalo. "Popírání holokaustu je dílem zaslepenců," napsal Annan v prohlášení k dnešnímu Dni holokaustu, který OSN letos poprvé uctí slavnostním zasedáním svého Valného shromáždění.

"Musíme falešná tvrzení odmítnout bez ohledu na to, kdy, kde a kým jsou pronášena," zdůrazňuje Annan. Nepřímo tak reagoval také na prohlášení íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, který nedávno opakovaně popíral rozsah holokaustu a požadoval zničení izraelského státu.

Annan: na holokaust se nesmí zapomenout

"Touto vzpomínkou napomínáme ty, kteří tvrdí, že holokaust se nikdy nestal nebo že údaje o něm jsou přehnané," řekl šéf světové organizace. Tragédie mnohamilionové vraždy nejbarbarštějším způsobem nemá v dějinách obdoby. "Musíme na holokaust se zahanbením a hrůzou vzpomínat, dokud bude lidská paměť trvat," zdůraznil Annan.

Připomněl, že OSN vznikla právě jako přímá reakce na hrůzy druhé světové války. Přesto ani poté mezinárodní společenství proti dalším masovým zvěrstvům často nevystoupilo. Za důležitý krok k zabránění příštích pokusů o genocidu nebo zločiny proti lidskosti označil vytvoření mezinárodního soudního dvora v Haagu, který má soudit válečné zločiny.

Sedmadvacátý leden byl v Česku oficiálním významným dnem poprvé v loňském roce. Za války zahynulo šest miliínů Židů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám