Hlavní obsah

Svět se shodl na tvrdém postupu proti Íránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN/MOSKVA

Vyjednávači Evropské unie vyzvou Mezinárodní agenturu pro atomovou energii, aby 2. a 3. února uspořádala své mimořádné zasedání věnované íránskému jadernému programu. Na tomto jednání by MAAE měla předat další rozhodnutí o íránském jaderném programu Radě bezpečnosti OSN, která by mohla proti Íránu zavést i sankce.

Článek

Po pondělním celodenním jednání s diplomaty z USA, Ruska a Číny se na výzvě k přenesení rozhodování do New Yorku dohodli zástupci Británie, Německa a Francie. To značí, že Rusko a Čína daly v Londýně najevo, že tento postup nebudou blokovat. Čína ještě před londýnskými rozhovory vyzývala k dalšímu jednání a Rusko naznačilo, že se blíží postoji EU, ale že stále doufá v dohodu s Íránem.

Po londýnském jednání se zdá, že se podařilo udržet potřebnou míru shody ve "velké šestce", tedy mezi pěti stálými členy Rady bezpečnosti OSN s právem veta a Německem, které se aktivně situací kolem Íránu zabývají.

Merkelová jednala s Putinem

Íránský jaderný program byl i jedním z hlavních témat setkání německé kancléřky Angely Merkelové s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Rusko hodlá při řešení otázek spojených s íránským jaderným programem spolupracovat se Spojenými státy i se svými evropskými partnery, prohlásil dnes ruský prezident Vladimir Putin. Po jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou zdůraznil, že problém musí být vyřešen pečlivě a bez chybných kroků.

Ruský prezident upozornil, že Írán zcela nevylučuje možnost obohacovat svůj uran v Rusku. "Navrhli jsme íránským partnerům založit společný podnik pro obohacování uranu na ruském území. Nyní posloucháme názory íránských partnerů. Jeden zazněl z íránského ministerstva zahraničí - Teherán realizaci našeho návrhu nevylučuje," citovala Putina agentura ITAR-TASS.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov nedávno novinářům řekl, že hlavním zájmem Moskvy ve složité situaci okolo Íránu je zabránit šíření zbraní hromadného ničení.  Je to podle něj důležitější než ruské investice v Íránu, kde se podílejí na stavbě elektrárny v Búšeru.

Plynovod na dně

Německá kancléřka Angela Merkelová a ruský prezident Vladimir Putin také hovořili o budovaném plynovodu, který obě země přímo spojí po dnu Baltského moře. ,Takzvaný Severoevropský plynovod, obcházející po mořském dně tranzitní země východní Evropy, je podle německé kancléřky "investicí do bezpečnosti energetického zásobování Evropy". Merkelová zdůraznila, že stavba není nemířena proti pobaltským zemím, ani proti Polsku.

"Je to součást našeho strategického partnerství, které budeme rozvíjet i nadále," uvedla šéfka německé vlády.Diskuse o plynovodu by podle ní měla pokračovat i na jednáních členů skupiny G8, které Rusko letos předsedá. Německo bude stát v čele skupiny o rok později.

Reklama

Výběr článků

Načítám