Hlavní obsah

Svět nás vydírá, tvrdí představitelé Hamásu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámské hnutí Hamás v úterý odmítlo společné stanovisko USA, Ruska, Spojených národů a Evropské unie požadující, aby se budoucí palestinská vláda výměnou za zahraniční finanční pomoc vzdala násilí a uznala stát Izrael. Do vytvoření vlády peníze do Palestiny poplynou normálně.

Článek

Hamás se k nabídce vyjádřil lakonicky. "Jejich požadavky jsou vydíráním," zaznělo z úst mluvčího radikálů. Západ by prý měl svoji pozici ještě zvážit.

Londýnského setkání čtyř sponzorů Palestiny se za OSN zúčastnil její generální tajemník Kofi Annan. Prohlásil, že Hamás musí sestavit vládu, která bude respektovat zákon, provede reformy a bude spolehlivě řídit své finance.

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová řekla, že je povinností příští palestinské vlády zajistit Palestincům lepší životní podmínky. "Lze toho dosáhnout jenom uznáním Izraele, odmítnutím násilí a úsilím o vytvoření palestinského státu, který bude existovat vedle Izraele," dodala.

K připojení k mírovému procesu vyzval Hamás i ruský prezident Putin. Dodal ale, že ruský pohled na Hamás se liší od názoru Evropské unie i Spojených států. "Rusko nikdy nepovažovalo Hamás za teroristickou organizaci," řekl prezident před tisícovkou novinářů v Kremlu.

Palestina potřebuje milióny dolarů

Zástupce hnutí Hamás Samí abú Zuhrí, ale prohlásil, že sponzoři mírového procesu "měli žádat ukončení izraelské okupace a izraelské agrese a nikoli chtít po oběti, aby tuto okupaci uznala a čelila napadení se spoutanýma rukama". Dodal také, že se Západ svými podmínkami snaží palestinský lid trestat za to, že využil svého práva a demokraticky si zvolil vedení.

Palestinské úřady na svůj provoz ročně potřebují milióny dolarů zahraniční pomoci. Z problému neexistuje jednoduchá cesta ven. Na cizích penězích jsou závislé školy,zdravotnictví i bezpečnostní složky. Ukončení podpory by mohlo znamenat, že se země propadne do chaosu a anarchie.

Loni dostala palestinská správa od zahraničních dárců přibližně miliardu dolarů, letos potřebuje 1,6 miliardy. Víc než polovinu peněz poukazuje EU.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám