Hlavní obsah

Švédská ministryně Lindhová zemřela

Novinky, DPA, ČTK, Vladimír Plesník
STOCKHOLM

Švédská ministryně zahraničí Anny Lindhová, kterou ve středu odpoledne v supermarketu v centru Stockholmu pobodal neznámý útočník, ve čtvrtek dopoledne zemřela. Oznámili to lékaři, kteří 46letou političku v uplynulých hodinách opakovaně operovali. Ještě ve středu večer přitom mluvčí univerzitní kliniky tvrdil, že její zranění nejsou smrtelná.

Článek

Zranění způsobila několikeré vnitřní krvácení a vynutila si několik operací s neustálými transfúzemi. "Stav ministryně zahraničí se k ránu trochu zlepšil, ale je stále kritický," řekl ještě nad ránem lékař Lars Irestedt.

Upřesnil, že rány nožem poranily i játra a přeřezaly velké cévy. Poznamenal, že 46letá Lindhová byla při převozu do nemocnice při vědomí.

Krátce po deváté ráno vydala nemocnice smutnou zprávu pro tisk - ministryně Lindhová zemřela.

Pachatel uniká

Policie dosud podle dostupných informací pachatele nedopadla. Byl vydán pouze jeho povšechný popis, podle něhož se jedná o mladého muže světlé pleti v dobré fyzické kondici, který má hnědé vlasy a je vysoký asi 180 až 185 centimetrů.

Také není jasný motiv, který k útoku vedl, ani zda Lindhové někdo dříve vyhrožoval. Björn Pihlblad ze stockholmské policie však uvedl, že vyšetřovatelé vycházejí z toho, že šlo o úmyslný, předem plánovaný čin. "Vše nasvědčuje tomu, že věděl, co dělá. Nebylo to tak, že by propadl náhlému záchvatu šílenství a vrhl se s nožem na nejbližší osobu," řekl Pihlblad.

Nůž zůstal na místě činu

Incident se odehrál kolem 16 hodin v přeplněném nákupním středisku Nordiska Kompaniet v centru města. Jedna zákaznice uvedla, že atentát viděla. "Okamžitě upadla na zem, když ji velký muž, který měl do čela naraženou čepici, napadl nožem," řekla Hanna Sundbergová.

"Když utíkal, nůž odhodil". Ministryně jí pak řekla: "Bože, bodl mě do žaludku". Sundbergová dodala, že viděla krev stékající ministryni z ran. Zdravotní sestra Angelica Bjerringová (21) zahlédla ministryni ležící na podlaze obchodu a omotala jí kolem rameme kus látky, aby zastavila krvácení.

Vzpomínky na Palmeho

Lindhová, matka dvou dětí, se řadí k nejoblíbenějším politikům v zemi. Patřila k předním stoupencům zavedení společné evropské měny ve Švédsku, o čemž rozhodnou švédští voliči v referendu tuto neděli. Dosavadní průzkumy naznačují velmi těsnou převahu odpůrců eura.

Útok vyvolal vzpomínky na zavraždění premiéra Olofa Palmeho v únoru 1986 na jedné z nejživějších tříd uprostřed Stockholmu. Ministerský předseda byl zastřelen z bezprostřední blízkosti mezi lopatky, když se s manželkou a bez ochranky vracel z kina. Vražda nebyla nikdy uspokojivě objasněna.

Ann Lindhová

  • do Sociální demokracie vstoupila brzy po dosažení dvaceti let
  • v roce 1982 se poprvé stala poslankyní tamějšího parlamentu
  • v roce 1994 převzala post ministryně životního prostředí
  • v roce 1998 přešla do čela ministerstva zahraničí
  • z hlediska pravomocí patřila v posledních letech ke třem nejmocnějším lidem v zemi
  • byla označována za rozhodného stoupence švédského vstupu do EU a přijetí euroměny
  • vdaná za ministra civilních záležitostí Bo Holmberga, měli společně 2 syny

Zdroj Novinky/ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám