Hlavní obsah

Svědectví: Jackson naléval chlapci alkohol

– SANTA MARIA

Sestra chlapce, kterého údajně zneužil Michael Jackson, ve čtvrtek před porotou v kalifornském městě Santa Maria vypověděla, že zpěvák jejímu tehdy třináctiletému bratrovi naléval víno. Popsala též, jak ji i její rodinu Jacksonovi zaměstnanci drželi proti jejich vůli na ranči Neverland i ve floridském hotelu a že jim vyhrožovali smrtí.

Foto: Stanislava Dvořáková

Vodník přišel zase zkrátka, po dušičkách marně pátral.

Článek

Svědkyně uvedla, že přistihla Jacksona, jak v tajném vinném sklepě v Neverlandu podává jejímu bratrovi a dalším dvěma chlapcům víno. V pokoji, kde zpěvák s chlapci na jedné posteli sledovali video, viděla také spoustu lahví a plechovek od alkoholu.

Svěřila se i se svými pocity, že její přítomnost nebyla Jacksonovi příjemná a že její bratr dával přednost Jacksonovi před ní.: "Bratr se mnou nechtěl mluvit, nechtěl být v mé blízkosti, vypadalo to divně."

Jackson se podle ní několikrát zavřel s jejím bratrem v jiné místnosti. Chlapcovo chování bylo prý poté "podivně rozjařené". Chlapec se v té době zotavoval z léčby rakoviny, v jejímž rámci mu byla vyoperována ledvina.

Jacksonův advokát: chlapci se vloupali do baru

Jacksonův advokát Thomas Mesereau během úvodní řeči na začátku týdne uvedl, že údajná oběť se svým o rok mladším bratrem byli na Neverlandu několikrát "mimo kontrolu", svévolně spouštěli pouťové atrakce a házeli na zvířata v tamější zoo a na diváky různé předměty.

Podle obhajoby se také vloupali do Jacksonova baru a k uzamčeným erotickým magazínům. Zpěvák je prý našel opilé s časopisy v ruce.

Jackon se bál televizního dokumentu

Výpověď osmnáctileté studentky poskytla porotcům první přímý pohled na dění v době, v níž Jackson podle obžaloby spáchal své činy. Události se odehrály v únoru 2003, v týdnu kdy byl odvysílán dokumentární film Život s Michaelem Jacksonem.

Podle studentky den předtím, než milióny diváků viděly v americké televizi kontroverzní snímek, v němž se zpěvák drží s chlapcem za ruku a přiznává, že s dětmi sdílí postel, odvezl Jackson rodinu z Neverlandu do hotelu v Miami. "Nechtěl, abychom film viděli," řekla setra. Popsala také, že její matce Jacksonova ochranka v jednom případě nedovolila odejít z pokoje.

Cestou zpět soukromým letadlem viděla, jak si Jackson s jejím bratrem předávají plechovku s cocacolou a jak zpěvák daroval chlapci hodinky a zdobenou bundu. Podle prokurátora bylo v plechovce nápoje víno a svými dary chtěl Jackson údajnou oběť uplatit, aby o tom nehovořila.

Po návratu do Neverlandu prý Jacksonovi lidé naléhali na rodinu, aby se zúčastnila natáčení videa, v němž by informace z dokumentárního filmu vyvrátila. Příbuzní prý dostali instrukce, že nemají říkat nich špatného o Jacksonovi ani o tom, co se děje na ranči. Tehdy údajně zazněla pohrůžka smrtí.

Jacksonův obhájce už začátkem týdne v úvodní řeči předem zpochybnil svědectví členů rodiny údajné oběti a za hlavní motiv obvinění označil snahu získat od zpěváka finanční odstupné.

Dokumentarista porušil pravidla etiky

V Jacksonově procesu už vypovídal britský režisér dokumentárního filmu Život s Michaelem Jacksonem Martin Bashir. Připustil, že několikrát čelil obviněním, že jeho práce postrádá profesionální kvality, zejména pokud jde o věrný obraz popisovaných událostí a osob. Nejméně jednu takovou při před britskou komisí pro novinářskou etiku prohrál.

Porota také viděla záběry z policejní prohlídky ranče, na záběrech byla Jacksonova ložnice a další pokoje s hračkami a panenkami, kde byl Batman, Superman a roboti z Hvězdných válek.

Pokud porota uzná Jacksona vinným, mohl by být zpěvák odsouzen až na dvacet let do vězení. Proces má trvat až do začátku léta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám