Hlavní obsah

Strůjci útoku na americký konzulát budou viset

Novinky, BBC, Sky News
KARÁČÍ

Dvěma tresty smrti potrestal v pondělí pákistánský soud organizátory bombového útoku na konzulát USA v Karáčí, při němž loni v červnu zahynulo 12 Pákistánců. Speciální protiteroristický soud dva muže odsoudil k pověšení, další dva k doživotí. Pátý byl osvobozen. Obvinění jsou členy radikální skupiny Harkat al-Mudžáhedín al-Alámí s vazbami na al-Kajdá.

Foto: Jiří Vlček

Znojmo Horní náměsti

Článek

Každý z odsouzených navíc musí zaplatit pokutu ve výši zhruba 9000 amerických dolarů. Jejich právníci se hodlají proti rozsudkům odvolat. Proces začal loni v listopadu a všichni obvinění z vraždy, pokusu o vraždu, terorismu a použití výbušnin se prohlásili nevinnými.

Odsouzenci na smrt vycházeli ze soudní místnosti s úsměvem na rtech a prsty vztyčenými do vítězného symbolu V. "Jsem spokojen. Tato smrt je pro mě požehnaná, i když naše smrt byla plánována vládou, aby tak potěšila Ameriku," prohlásil jeden z teroristů, kteří budou viset.

Plánovali zabít Mušarafa

14. června 2002 pick-up značky Suzuki naložený výbušninami najel do obvodní zdi konzulátu během ranní dopravní špičky. Při explozi zahynula posádka vozu a pákistánské stráže hlídkující kolem budovy. Dalších dvacet lidí bylo zraněno. Incident byl jedním z řady útoků proti západním cílům, které byly odpovědí na rozhodnutí Pákistánu podpořit USA ve válce v Afghánistánu.

Dvojice mužů odsouzená k trestu smrti je navíc podezřelá z přípravy atentátu na prezidenta Parvíze Mušarafa během jeho návštěvy Karáčí 26. dubna 2002. Podle policie se pokusili odpálit bombu v pick-upu, avšak odpalovací zařízení se porouchalo. Stejný vůz byl pak použit v červnu v útoku na konzulát USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám