Hlavní obsah

Strůjci atentátu na Bali hrozí trest smrti

DPA, ČTK, Iveta Kramešová
DENPASAR

Trest smrti pro indonéského teroristu Imama Samudru, kterému jsou připisovány říjnové atentáty na ostrově Bali, požadovala v pondělí před soudem indonéská prokuratura. Obžalovaný je společně s dalšími komplici odpovědný za smrt 202 lidí, převážně zahraničních turistů.

Foto: Archív SD

Oskar a růžová paní - Josef Kubáník a Květa Fialová

Článek

Samudra je viněn, že naplánoval, zorganizoval a provedl útok. Podílem na atentátu se sám netají. Již dříve dokonce prohlásil, že si přeje trest smrti. To by mu totiž pomohlo, aby se stal mučedníkem.

Mstili jsme se za masakry

Samudra je druhým z celkem třiceti podezřelých, který stanul před soudem. Novinářům již dříve řekl, že k atentátu zvolil noční klub na ostrově Bali, protože chtěl zabít co nejvíce Američanů.

Výledkem byly výbuchy, které 12. října 2002 zabily 202 osob. Většina obětí ale byli Australané. Podle Samudry byly atentáty pomstou za masakry muslimů, které USA a jejich spojenci spáchali v Afghánistánu, Palestině, Iráku a v Kašmíru.

Samudra je klíčovou osobou

Třiatřicetiletý počítačový expert je považován za klíčovou postavu organizace Džamá Isámijá, která má vazby na teroristickou síť al-Kajdá. Jejím cílem je vytvoření islámského státu ve východní Asii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám