Hlavní obsah

Strůjce pekla v Istanbulu měl vazby na al-Kajdá

DPA, ČTK, vpl
ISTANBUL

Muž zatčený v sobotu v Turecku, kterého policie podezřívá z vydání rozkazu k sebevražednému útoku na synagogu Bet Izrael v Istanbulu v polovině listopadu, při výslechu přiznal, že udržoval vztahy s teroristickou sítí al-Kajdá.

Foto: Beáta Sklářová

Prof. MUDr. Jan Pfeiffer, DrSc. a Mgr. Lenka Krhutová, Ph.D.

Článek

Informovala o tom turecká média s tím, že proti zadrženému bylo již v sobotu vzneseno obvinění z pokusu o svržení ústavního pořádku v Turecku, což se v podstatě rovná vlastizradě.

Podle listu Milliyet zadržený přiznal, že patřil k desetičlenné skupině napojené na al-Kajdá. Policie má prý důkazy, že útoky měly podporu jak v Turecku, tak v zahraničí.

Německý nedělník Welt am Sonntag s odvoláním na zdroje ve Spolkové zpravodajské službě BND uvedl, že část členů turecké odnože, včetně několika sebevražedných atentátníků, se poznala během výcviku v Afghánistánu. Zároveň s odvoláním na výpověď zadrženého napsal, že muž, podezřelý z útoku na pobočku britské banky HSBC, se začal na atentát připravovat již v červnu jako na výraz protestu proti okupaci Iráku a proti tomu, že muslimové trpí.

Policie jeho totožnost nezveřejnila

Policie muže zatkla, když se pokoušel s padělanými dokumenty opustit Turecko. Podle tureckých médií byl zadržen v provincii Agry poblíž turecko-íránských hranic.

Policie zatím jeho jméno nezveřejnila. Turecká televize v sobotu uvedla, že jde o bratra Mesuta Cabuka, sebevražedného atentátníka identifikovaného testem DNA. Většina nedělních tureckých listů však tvrdí, že jde o Jusufa Polata, který se narodil v roce 1974 v provincii Malatya na jihovýchodě Turecka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám