Hlavní obsah

Střední Evropu zasypal sníh, na Slovensku kolabuje doprava

– VÍDEŇ/BRATISLAVA/VARŠAVA

Většina středoevropských zemí se potýkala v úterý s přívaly sněhu, které komplikovaly dopravu v Rakousku, části Německa i v Polsku a na Slovensku, kde sníh na západě zcela ochromil dopravu. V Polsku a v Německu se po tíhou sněhu prolomilo několik střech.

Článek

Přívaly sněhu večer paralyzovaly dopravu na západě Slovenska. Policie vyzvala řidiče kamiónů na dálnici z Trnavy, aby nevjížděli do Bratislavy. Dálniční úsek mezi Malackami a hraničním přechodem Kúty do České republiky byl uzavřen a doprava odkloněna na vedlejší silnice. Městská doprava v Bratislavě jezdí s půlhodinovým zpožděním.

Řidiči kamiónů mají podle policejní mluvčí Aleny Toševové odstavit vozidla na odstavných parkovištích před hlavním městem. Uvíznuté těžké nákladní vozy totiž značně zkomplikovaly dopravu na několika místech metropole. Na hlavních tepnách čekaly automobily v zácpách více než hodinu. Odstavené kamióny stojí i na dálnici od Bratislavy na Malacky.

Kolona kamiónů se vpodvečer táhla od maďarsko-slovenského hraničního přechodu Rajka až na výpadovku směrem na Brno.

Na silnicích západního a středního Slovenska komplikují situaci sníh, náledí a mlha. V regionu Záhorie napadla dvoucentimetrová vrstva čerstvého sněhu a zvyšuje nebezpečí smyku. Na Oravě a v okolí Žiliny na severu země fouká silný vítr a tvoří se sněhové jazyky. Za obcí Chocholná u Trenčína směrem k českým hranicím zablokovaly silnici uvízlé kamiony. Motoristé musí použít náhradní trasu Púchov-Lysá pod Makytou.

Na severu země je na silnicích nižších tříd místy až dvanácticentimetrová vrstva sněhu.

Rakousko a Německo přikryl sníh

Se sněhem měli problémy také v Rakousku a v Německu. V bavorském městě Törging am Inn se zřejmě pod jeho tíhou prolomila střecha supermarketu, naštěstí nebyl nikdo zraněn. [celá zpráva] Sněží v německých Alpách, což zvyšuje nebezpečí lavin, ale také na východě země až k německé straně Krušných hor.

Podle rozhlasové stanice Inforadio zaznamenali ráno policisté v Braniborsku na kluzkých vozovkách zvýšené množství dopravních nehod. Náledí hrozí v Bavorsku a ve vyšších polohách.

Husté sněžení komplikovalo jízdu rakouským řidičům, kteří na zledovatělých silnicích občas nezvládli řízení. Nehody si naštěstí nevyžádaly oběti na životech. V Salcbursku na zledovatělém úseku dálnice A1 v oblasti mezi Salcburkem a Mondsee a také na Tauernské dálnici A10, kde mezi Gollingem a Werfenem ztratil řidič dodávky na kluzké vozovce kontrolu nad řízením, dostal smyk a naboural do ochranné stěny. Silný náraz jej vymrštil z vozu a s těžkým zraněním musel být převezen do nemocnice. Několik dalších kolizí, avšak pouze s materiálními škodami, bylo hlášeno rovněž z jižní dálnice A2.

V Tyrolsku a Salcbursku má podle předpovědi napadnout až půl metru nového sněhu. Situaci ve vyšších horských polohách ještě ztěžuje silný vítr dosahující v nárazech rychlosti přes 100 kilometrů v hodině. V Horních Rakousích proto pomáhali s odklízením sněhu ze střech domů vojáci.

Do Polska se vrátil mráz

Na většině území Polska napadlo kolem 25 centimetrů sněhu. Jeho odklizení ze silnic komplikoval silný vítr. Pod náporem sněhu se prolomily střechy čtyř budov, nikdo však nebyl zraněn. Do Polska se vrací i vlna mimořádně silných mrazů, která si v zemi během letošní zimy vyžádala už více než 230 obětí. V Bieszczadech u hranic s Ukrajinou naměřili meteorologové teplotu minus 29 stupňů Celsia. Kvůli mrazům bylo zavřeno několik škol. Odpoledne museli policisté uzavřít část dálnice v okolí Vratislavi, protože vozovku zablokoval kamion.

Se sněhem se potýkají tak v Bulharsku, kde museli už v pondělí zavřít letiště v Plovdivu. Řada silnic je průjezdná jen se sněhovými řetězy, protože jsou zaváté nebo namrzlé. 

Reklama

Související články

V Bavorsku se zřítila střecha supermarketu

V jihoněmeckém městě Törging am Inn se v úterý zhroutila střecha supermarketu, neštěstí si nevyžádalo ani oběti na životech ani zraněné. Podle mluvčího policie...

Výběr článků

Načítám