Hlavní obsah

Střecha pohřbila 26 lidí v bazénu pro děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Na 26 stoupl počet obětí sobotní tragédie v luxusním moskevském aquaparku Transvaal, kde se zřítila střecha nad dětským bazénem. Mezi mrtvými jsou podle ruských médií nejméně čtyři děti. Přes 110 dalších lidí bylo zraněno, včetně 19 dětí. Tato čísla však mohou narůst. Podle záchranářů je pod sutinami asi patnáct živých lidí, po nichž pátrají.

Foto: Jiří Cysař

Poutač

Článek

"Všechno spadlo a my jsme se ocitli pod úlomky. Seděli jsme zrovna ve vodě. Byla nám hrozná zima. Vylezli jsme přes mezeru mezi kusy betonu," vyprávěl vyděšený asi desetiletý chlapec, kterého záchranáři vyprostili mezi prvními.

Krvavé drama v mrazu

Nahé a zkrvavené děti vybíhaly bosky přímo na sníh posetý střepinami a volaly o pomoc. "Vypukla tam strašlivá panika. Lidé se snažili dostat ze sutin, jak se dalo. Děti kvílely. Zrovna se tam oslavovaly narozeniny. Příšerná podívaná. Bylo tam spousta krve," vyprávěla matka dvou chlapců, kteří byli v aquaparku s babičkou.

"Bylo to jako zlý sen. Děti byly zrovna vedle vody, když se zřítila střecha. Babička se před jejich očima ocitla pod sutinami. Starší chytil mladšího a vyběhli nazí a bosí na střechu. Pak hledali babičku, které se podařilo ze závalu dostat samostatně. Omrzly jim nožičky," sdělila matka vedle Morozovovy nemocnice, kde je hospitalizována většina ze zraněných dětí.

Lidé jen v plavkách vyskakovali z budovy na ulici navzdory patnáctistupňovému mrazu. Mnozí uvízli v bazénech, které se přeměnily na ledové krunýře. V Moskvě mrzne a v noci bylo hodně přes 20 stupňů pod nulou. Záchranáři si proto vypomáhali takzvanými tepelnými puškami, aby roztopili led, často však přerušovali práci, aby zjistili, odkud zní volání o pomoc.

V místě katastrofy, jímž byl bazén pro děti, mělo být podle počtu prodaných vstupenek 420 lidí, v celém areálu v tu chvíli asi 1300. Počty se však neustále mění. V každém případě si 150 návštěvníků zatím nevyzvedlo svoje věci.

Nešlo o výbuch

V prvních okamžicích se spekulovalo, že šlo o výbuch, to se však záhy vyvrátilo. "Bylo definitivně potvrzeno, že se nejednalo o teroristický čin," sdělil moskevský starosta Jurij Lužkov na místě neštěstí. "Okamžik propadnutí střechy byl zachycen videokamerami."

Pak se předpokládalo, že se zřítila skleněná střecha, která se prolomila pod tíhou sněhu, později se však ukázalo, že spadla celá betonová kupole. Její kus se ulomil a zřítil až v době, kdy už na místě pracovali záchranáři. Jen náhodou přitom nikdo nebyl zabit.

Před moskevský akvapark Transvaal se po tragédii sjelo několik požárních vozů, ambulance a policejní hlídky. Foto: ČTK/AP

Podle Lužkova na střeše nebylo mnoho sněhu a příčinou je pravděpodobně vadná konstrukce. "Příčiny zřícení střechy musí zjistit specialisté. To, co jsme viděli, ovšem nasvědčuje, že žádné specifické momenty, které by svědčily o vnitřním výbuchu, zatím nejsou," prohlásil Lužkov. Případ vyšetřuje policie i Federální bezpečnostní služba.

Vodní park Transvaal, který byl otevřen ve čtvrti Jaseňovo na jihozápadě Moskvy v létě 2002, byl postaven v rekordně krátké době za pouhý rok a půl. Patřil k největším v Rusku. Navzdory tomu, že cena vstupenek tam dosahovala až 2500 rublů (zhruba stejně v korunách) byl velmi populární. Do čtyřpatrového komplexu se najednou vešlo až 2000 návštěvníků.

Turecká firma, která Transvaal postavila, má pozastavenou činnost

Postavila ho turecká stavební firma Kascak Insaat, která v Rusku působí již více než 15 let. V jejím čele je údajně Turek, který absolvoval ruskou vysokou školu. Ještě za sovětských časů stavěla společnost hotely v jihoruské Picundě, banky v Moskvě a postavila univerzitu v sibiřském Chanty-Mansijsku. Žádné problémy dosud neměla. Nyní nesmí dál pokračovat ve stavební činnosti v Rusku, platnost její licence byla v souvislosti se zahájením trestního stíhání pozastavena.  Firma musí zastavit práce v Omsku, Surgutu a Chanty-Mansijsku, kde měly vzniknout podobné zábavné vodní parky.

Jedním z investorů projektu byla ruská spořitelní banka Sberbank, která vložila na výstavbu parku více než 17 miliónů dolarů. Celkově prý přišla výstavba parku na více než 33 miliónů dolarů.

Centrum bylo považováno z jednu z nejpozoruhodnějších atrakcí v metropoli. Jeho provoz však prý tolik nevynášel a loni změnil majitele. V současné době patřil ovšem tento objekt k nejvíce prosperujícím v Moskvě.  Mezi novým majitelem a věřiteli prý byly stále majetkové spory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám