Hlavní obsah

Stracheho rázná manželka Philippa chce využít šance

Právo, nek

Ačkoli jméno Strache stálo u politického pádu Svobodných a jejich vládní koalice s ÖVP, neváhá FPÖ na něj vsadit ani v nedělních volbách. Tentokrát ne na bývalého vicekancléře a dlouholetého šéfa strany Heinze-Christiana Stracheho (50), ale na jeho o osmnáct let mladší manželku Philippu Stracheovou, bývalou modelku.

Foto: Kerstin Joensson, ČTK/AP

FPÖ nominovala na třetí pozici své vídeňské kandidátky manželku svého bývalého předsedy Philuppu Stracheovou

Článek

FPÖ ji nominovala na třetí pozici své vídeňské kandidátky, což při preferencích strany znamená téměř jisté zvolení do Národní rady. Spekuluje se o výměnném obchodu za to, že se Strache vzdal mandátu europoslance, který v květnu s přehledem získal navzdory skandálu Ibiza.

Mnozí se ptají, proč se Philippa, která do FPÖ vstoupila až letos na jaře, vrhá do politiky. Chce manželovi ve straně držet místo, nebo má osobní ambice, otázal se magazín Focus.

„Přála bych mu, aby to nebyl konec jeho kariéry,“ napovídá Philippa. Jako by tušila, že jméno Strache ani po aféře neztratilo mezi rakouskými voliči svůj lesk. Současně ale dodává: „Dlouho jsem přemýšlela a nakonec jsem došla k závěru, že by byla škoda nevyužít příležitost.“ Energie prý křehce vyhlížející blondýnce nechybí. „Je to žena, kterou člověk vzhledem k jejímu zevnějšku snadno podcení,“ popsal Philippu, zanícenou vegetariánku, jeden z jejích někdejších nadřízených.

Spílání celou noc

Když Philippa poprvé zhlédla kompromitující video, jež aféru Ibiza spustilo, spílala prý manželovi celou noc. „Jak jsi mohl být tak hloupý?“ vyčítala mu. Vzápětí jej ale na veřejnosti začala bránit s tím, že se stal obětí konspirace.

Strache se vzdal mandátu europoslance, do politiky se chce vrátit

Evropa

Značky „Strache“ si je vědom i nový šéf FPÖ Norbert Hofer. Strana sice nemůže pomýšlet na restart s bývalým vicekancléřem, proti němuž navíc stále běží vyšetřování, bez něj by to prý ale také nešlo. „Případné vyloučení Stracheho z FPÖ by stranu rozštěpilo,“ říká Hofer.

Reklama

Výběr článků

Načítám