Hlavní obsah

Strach z teroristů omezil leteckou dopravu

LOS ANGELES/PAŘÍŽ

Obavy Spojených států, že se v době vánočních svátků zopakují útoky unesenými letadly, vedle nejen ke zvýšení bezpečnostních opatření, ale také ke zrušení všech středečních a čtvrtečních letů společnosti Air France mezi Paříží a Los Angeles.

Foto: Ekocentrum Trkmanka

Pozvánka na výstavu Ondřej Sekora přírodovědcem

Článek

Šest letů nařídila zrušit francouzská vláda na základě sdělení USA, že jejich tajné služby mají vážné podezření, že těmito lety chtějí cestovat dva až tři podezřelí lidé. Současně byl také zrušen let Air France do Cincinnati.

Francouzská zpravodajská televize LCI uvedla, že Washington se obával, že na palubu letounů by se mohli chtít dostat členové al-Kájda,francouzské ministerstvo vnitra však nepotvrdilo, že zrušení letů nějak souvisí s al-Kájda. Podle Američanů se jednalo nejspíš o Tunisany.

Francouzští představitelé bez upřesnění sdělili, že některým cestujícím, kteří se dostavili k odbavení a kteří nyní čekají na další lety mezi Paříží a Los Angeles, byla cesta znemožněna, ale nikdo nebyl zatčen. "Zrušení letů postihlo 2000 cestujících," uvedl zástupce Air France v Los Angeles.

"Měli jsme věrohodné informace o hrozbě, ale bohužel tato individua nyní mohou stále připravovat podobné útoky, i když už asi ne přes Air France nebo Paříž," komentoval odborník na terorismus Walter Purdy středeční oznámení francouzské vlády o zrušení letů. Francouzský ministr obrany uvedl: "Nechceme riskovat bezpečnost cestujících, bezpečnost letů ani bezpečnost USA či Francie."

Evakuována část newyorského letiště

Představitelé newyorského letiště LaGuardia nechali ve středu navečer z bezpečnostních důvodů evakuovat terminál společnosti Delta Airlines. Mluvčí Úřadu pro bezpečnosti v dopravě uvedla, že evakuaci pravděpodobně způsobila jedna z cestujících. Při jejím průchodu detektor kovu spustil poplach, žena však nepodstoupila druhou kontrolu a ztratila se v davu, kde po ní pátraly bezpečnostní orgány. Většina cestujících musela být znovu prohledána a deset letů se zpozdilo o hodinu.

Stále hrozí útok ze vzduchu

Bezpečnostní složky v USA bedlivě sledují dění na letištích, vlakových nádražích a veřejných budovách. V blízkosti citlivých objektů kontrolují policisté řidiče. Z obavy, že by teroristé se mohli pokusit použít chemické, biologické nebo radioaktivní zbraně, úřady rozmístily více detektorů nebezpečných látek v ovzduší.

Pentagon potvrdil, že největším nebezpečím je nadále možnost útoku pomocí uneseného letadla, ať už na lince z Francie nebo z Mexika. Za možné cíle jsou přitom považována velké města, zejména Las Vegas, Los Angeles, New York a Washington.

Nejvyšší nebezpečí od září 2001

Míra hrozby je nyní možná nejvyšší od teroristických útoků v roce 2001, které si v USA vyžádaly na 3000 mrtvých, usoudil americký ministr pro vnitřní bezpečnost Tom Ridge, jehož úřad vznikl po těchto atentátech.

V USA platí od neděle kvůli nebezpečí teroristických útoků čtvrtý stupeň ohrožení z pětistupňové škály. Zvýšená ochrana se týká také elektráren, přehrad i ropných zařízení. Bezpečnostní opatření posílily i další státy, především hlavní spojenci Američanů v Iráku, tedy v první řadě Británie. Londýnská policie dnes oznámila, že kromě jiného posílila ochranu ambasády USA. Podobné kroky přijalo například Turecko a Španělsko, ale i Česko.

Reklama

Výběr článků

Načítám