Hlavní obsah

Srbsko Mladiče nevydalo, bude mít problémy s EU

V neděli vyprší lhůta, ktreou dala Evropská unie Srbsku a Černé hoře. Do ní měla podle požadavků EU balkánská republika dopadnout a vydat stíhaného generála Ratka Mladiče. Jelikož se tak nestalo, sáhne pravděpodobně EU po opatřeních zamezujících vstup země do unie.

Článek

Ultimátum stanovené Evropskou unií Srbsku a Černé Hoře pro dopadení bývalého šéfa bosenské armády Ratka Mladiče končí a prominentní uprchlík je stále nezvěstný. Bělehradu tak hrozí diplomatické komplikace, protože Brusel se rozhodl, že pokud nebude Mladić předán do konce dubna mezinárodnímu tribunálu v Haagu, budou přerušeny rozhovory o přibližování SČH k EU.

Hledaný válečný zločinec k nenalezení

Mladić je Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) obviňován z válečných zločinů v Bosně v 90. letech. Sám srbský premiér Vojislav Koštunica přitom koncem března slíbil hlavní žalobkyni ICTY Carle del Ponteové a evropskému komisaři pro rozšiřování Olli Rehnovi, že Mladić bude do dnešního dne zatčen. Policie ovšem zatím pouze dokázala zachytit Mladičův vzkaz ženě.

Skutečnost, že Mladić je stále na svobodě, dělá srbským politikům starosti. Bělehradští političtí představitelé zintenzívnili prohlášení, která mají dosvědčit jejich dobrou vůli dopadnout uprchlíka, který zmizel v ilegalitě již před více než dvěma roky. Další kolo jednání s EU, stanovené na 11. května, bude odloženo, pokud nebude podezřelý dodán do Haagu "v nejbližších dnech", varoval tento týden komisař Rehn. Vyhnul se však přesnějšímu datu požadovaného "dodání", a naznačil, že záležitost chce 3. května konzultovat s del Ponteovou.

Občané země Mladičovi pomáhají

Ministr pro ochranu menšin a lidských práv Rasim Ljajić, pověřený rovněž stykem s ICTY, v neděli uvedl, že srbsko-černohorské orgány mají seznam již 130 lidí ze srbské komunity v Bosně, kteří v minulosti Mladičovi pomohli. "Máme více informací než kdy dříve, pokroky děláme každodenně, ale EU chce vidět výsledek, a ne naše snahy," řekl Ljajić.

Srbský ministr spravedlnosti Zoran Stojković charakterizoval situaci slovy, že zadržení Mladiče je již jen "technickou otázkou", protože k němu dříve nebo později musí dojít. Ministr pro investice Velimir Ilić naproti tomu v dnešním listu Politika vyzval Mladiče, aby se vzdal, protože Srbsko je kvůli jeho skrývání vystaveno "vyčerpávajícímu tlaku".

Mezinárodní koordinátor Paktu stability pro Balkán Erhard Busek vyjádřil v sobotu naději, že i když Mladić nebude vydán tento víkend, bude to určitě do deseti dní. "Podle poslední informace, kterou mám, jej hodlá Bělehrad vydat 10. května," řekl deníku Süddeutsche Zeitung. "Čím větší bude zpoždění, tím méně hodnověrný Bělehrad bude," dodal s tím, že "je třeba být pevný a požadovat proměnu slov v činy".

Diskuse byla kvůli nevhodným příspěvkům zrušena. Těm, kteří hodlají diskutovat slušně, se omlouváme.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám