Hlavní obsah

Srbská armáda ukrývala mezinárodního zločince Mladiče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BĚLEHRAD

Srbská armáda a její důstojníci pomáhali až do poloviny roku 2002 ukrývat svého někdejšího velitele Ratka Mladiče. Pak mu pomohli k útěku. Ratka Mladiče stíhá mezinárodní justice za válečné zločiny a genocidu, kterých se měl dopustit během války v bývalé Jugoslávii. Ve středu to oznámila bezpečnostní rada Srbska a Černé hory.

Článek

Vojenská tajná služba nyní zjišťuje, kdo všechno se na ukrývání Mladiče v armádě podílel a zda je s ním některý z důstojníků ještě ve styku.

Rozvědka také vyšetřuje, kdo pomohl Mladičovi v roce 2002 utéci. To už se stalo v době, kdy bývalého nacionalistického prezidenta Slobodana Miloševiće začal vyšetřovat Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii v Haagu. Od té doby se už Mladič na ochranu armády nemohl spolehnout.

Zpráva vojenské rozvědky, pokrývající období od roku 1997 do současnosti, podle bezpečnostní rady "beze vší pochybnosti" prokázala, že Mladič již opustil vojenské zázemí. To příležitostně využíval k úkrytu až do 1. června 2002.

Mladić (62) a bývalý prezident bosenských Srbů Radovan Karadžić (60) byli v roce 1995 obviněni u z masakru téměř osmi tisíc Muslimů v bosenské Srebrenici a z tříletého obléhání Sarajeva během bosenské války v letech 1992-95. Oba se ale od vydání zatykače skrývají a nereagují na výzvy, aby se dobrovolně vzdali.

Žalobci mezinárodního tribunálu v Haagu opakovaně tvrdí, že zastánci tvrdé linie v srbské armádě chrání Mladiče a že Karadžić cestuje mezi Bosnou a Srbskem a Černou Horou. Spousta Srbů je navíc považuje za národní hrdiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám