Hlavní obsah

Srbové by mohli Mladiče chytit do neděle

– BĚLEHRAD

Zvláštní srbská policejní jednotka v pátek při pátrání po Ratku Mladičovi prohledala několik bytů v Bělehradě. Srbský ministr vnitra Dragan Jočić v pátek ve Vídni sdělil, že Mladić by mohl být zadržen do neděle. Kvůli nevydání válečného zločince Mladiče Evropská unie ve středu přeušila asociačních jednání se Srbskem a Černou Horou.

Článek

O policejní akci informovala bez dalších podrobností bělehradská televize, která se odvolává na nejmenovaného činitele ministerstva vnitra. Z této informace nevyplynulo, zda se úřady posunuly blíže k zadržení bývalého velitele bosenskosrbské armády.

Podle hlavní žalobkyně Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) Carly Del Ponteové se Mladić skrývá poblíž Bělehradu a mění denně úkryt. Prohlásila rovněž, že srbské úřady ho již mohly zadržet přinejmenším v lednu, ale neudělaly to, protože mu chtěly dát příležitost, aby se vzdal sám. Nedodržení lhůty, podle níž měl být Mladić vydán do Haagu do konce dubna, vedlo EU k přerušení asociačního rozhovorů s Bělehradem.

Bělehradští soudci mezitím nařídili, aby tři osoby, které byly zadrženy ve čtvrtek, zůstaly v předběžné vazbě měsíc. Jsou podezřelé, že pomáhaly Mladičovi unikat zatčení, řekla mluvčí bělehradského obvodního soudu Marina Klaričová-Živkovičová.

Srbské vedení tvrdí, že byla rozkryta celá síť Mladičových pomocníků a řada z nich byla i zatčena. Úřady údajně objevily i několik jeho skrýší, ale vždy prázdných. Bělehrad nadále tvrdí, že zadržení jednoho z nejhledanějších mužů světa je "technickou otázkou".

Ratko Mladić se má u ICTY zodpovídat z odpovědnosti za obklíčení Sarajeva během bosenské války (1992-95) a vyvraždění téměř osmi tisíc Muslimů v chráněné enklávě Srebrenica na východě Bosny v roce 1995.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám