Hlavní obsah

Spiegel: Schröder možná odvolá předčasné volby

Právo, Jan Kovařík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Německý kancléř Gerhard Schröder (SPD, 61) možná odvolá ohlášené předčasné volby a přenechá své křeslo v čele vlády šéfovi SPD Franzi Münteferingovi (65), jenž by se pak pokusil do řádných voleb na podzim 2006 změnit náladu voličů ve prospěch SPD.

Článek

S odvoláním na agenturu ddp to včera uvedla webová stránka týdeníku Spiegel Online s tím, že o tomto plánu podle ní už "detailně jednalo" předsednictvo SPD, ale ještě nerozhodlo. Kancléře prý šokoval průzkum, podle něhož se v oblibě veřejnosti propadl za Angelu Merkelovou (50), předsedkyni opoziční CDU a kandidátku CDU/CSU na kancléře v chystaných předčasných volbách 18. září.

Vedení SPD toto tvrzení o možném nahrazení Schrödera Münteferingem ale hned dementovalo. Také kancléř tuto spekulaci důrazně odmítl a v Bitterfeldu podle agentury Reuters novinářům řekl: "Dám vám radu: nevěřte každé zvěsti. Skutečně nemám čas komentovat všechny hlouposti, které někdo vyšle do světa." Dodal, že "zdroj je třeba hledat v partajních centrálách opozice".

Člen předsednictva SPD Ludwig Stiegler z Bavorska zdůraznil, že tato zpráva z pobočky ddp v Mnichově je "absolutní hloupost" a že pochází "z oddělení dezinformací CSU".

Mnichovský zpravodaj ddp však na svém sdělení trvá. "Nemluvil jsem o tom s CSU," prohlásil a dodal, že informantem je "důvěryhodný člen vedení SPD".

Ve čtyřicetičlenném předsednictvu jsou však jen dva muži z Bavorska - Ludwig Stiegler a Franz Maget. Stiegler prohlásil, že je ochoten za oba "dát ruku do ohně, protože je nesmyslné myslet si, že jeden z nich by to mohl říci".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám