Hlavní obsah

Španělský strojvůdce skončil v policejní vazbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santiago de Compostela

Strojvedoucí Francisco José Garzón, který ve středu ve vysoké rychlosti vykolejil s vlakem poblíž španělského města Santiago de Compostela, byl převezen z nemocničního pokoje do policejní vazby. Má být vyšetřován pro podezření ze zabití z nedbalosti, uvedl tamní ministr vnitra Jorge Fernandéz Díaz.

Foto: La Voz de Galicia/Xoan Soler, ČTK/AP

Zraněnému strojvedoucímu Franciskovi Josému Garzónovi pomáhají z místa nehody. Foto z 24. července 2013

Článek

Dvaapadesátiletý Garzón byl původně zadržen jen pro podezření z nedbalosti. Při havárii, během níž přišlo o život nejméně 78 lidí, byl zraněn, ale rozsah jeho zranění úřady novinářům nesdělily. Podle nepotvrzených zpráv má poraněná žebra a hlavu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamera zachytila moment, kdy vlak vykolejilVideo: Reuters

Strojvedoucí podle policistů odmítá vypovídat, jeho čtvrteční výslech byl odložen na neděli, údajně ze zdravotních důvodů. Podle španělských zákonů musí dostat vyšetřující soudce záznam policejního výslechu nejpozději 72 hodin po zatčení, v daném případě tedy právě v neděli. Soudce pak rozhodne, zda strojvedoucího oficiálně obviní, zda ho propustí na kauci nebo obvinění zbaví. Bude-li obviněn, může být stanoveno datum procesu.

Foto: Reuters

Místo neštěstí u Santiaga de Compostela

Policisté stále nemají jasno o příčinách katastrofy, k níž došlo v nebezpečné zatáčce nedaleko santiagského nádraží. Garzón údajně již dříve přiznal, že vlak výrazně překročil povolenou rychlost. Tento fakt podle médií potvrzují i první údaje získané z palubních záznamníků. Čeká se na informace z černých skříněk.

Foto: Miguel Vidal, Reuters

Jeden ze zničených vagónů

Jak uvedl předseda galicijské vlády Alberto Núñez Feijóo, pohřeb 78 obětí se bude konat v pondělí v 19 hodin místního času v katedrále v Santiagu de Compostela. Zraněných je podle dostupných údajů 168, z toho 30 z nich se nadále nachází v kritickém stavu. Mezi mrtvými jsou kromě Španělů také občané USA, Mexika a Alžírska, uvedla agentura AP.

Foto: Miguel Vidal, Reuters

Havarovaná lokomotiva u Santiaga de Compostela

Prezident Španělské železniční společnosti ADIF Gonzalo Ferre Moltó sdělil, že strojvedoucí měl správně začít brzdit už čtyři kilometry před osudnou zatáčkou, aby dosáhl optimální rychlosti 80 kilometrů za hodinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám