Hlavní obsah

Španělsko se loučí s oběťmi atentátů, policie hledá tři podezřelé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

Ve Španělsku v neděli končí třídenní národní smutek, který vláda vyhlásila po čtvrtečních atentátech na vlakových nádražích v Madridu, jež si vyžádaly podle poslední bilance 200 lidských životů. Své mrtvé pohřbívá především město Alcalá de Henares poblíž metropole, odkud ve čtvrtek vyjely do Madridu vlaky, v nichž nálože explodovaly.

Foto: Jan Kaše

Muzeum Mercedes - Benz

Článek

Při atentátech zahynulo přinejmenším 30 občanů tohoto města o 185 000 obyvatelích. "Alcalá je zdrcena," prohlásil starosta Bartolomé Gonzalez při odchodu ze mše za oběti atentátů.

Tři podezřelí

Policie v Madridu hledá tři muže podezřelé z účasti na atentátech. Muži v lyžařských kuklách s batohy byli v inkriminovanou dobu viděni, jak směřují k vlakovému nádraží, u něhož vybuchla většina z deseti bomb.

Policie však stále nezjistila, kdo teroristické útoky uskutečnil. Rozsáhlé pátrání se částečně točí kolem odcizeného dodávkového automobilu, v němž bylo po čtvrtečních útocích nalezeno sedm rozbušek a zvuková nahrávka s úryvky Koránu v arabštině. Jeden ze svědků viděl tři muže s batohy z vozidla vystupovat.

Vůz značky Renault nalezený ve městě Álcala de Henares u Madridu čtyři hodiny po výbuších je jedním z hlavních předmětů vyšetřování, uvedl policejní vyšetřovatel, který si nepřál být jmenován. Vrátný, který je v případu jedním z dvou svědků, viděl tři mladé muže a podle vyšetřovatele "byl zaskočen skutečností, že na sobě měli lyžařské kukly, i když počasí na takové oblečení nebylo vhodné".

Vláda stále podezírá především ETA

Španělská vláda nadále tvrdí, že hlavní podezření ze spáchání atentátů směřuje k zakázané separatistické skupině Baskicko a jeho svoboda (ETA), ale současně nevyloučila původ v islámském terorismu.

Voliči se tak před nedělními všeobecnými volbami skutečnost zřejmě nedovědí. Pokud se ale vyšetřování přikloní k verzi, že útoky zosnovala ETA, nahrálo by to vládní konzervativní Lidové straně, která se hlásí k tvrdému postoji proti terorismu. ETA z útoků obvinil i kandidát strany na premiérský post Mariano Rajoy.

Manifestací odsuzujících čtvrteční atentáty se v pátek zúčastnilo více než 11,5 miliónu lidí.

Reklama

Související články

Teror v Madridu ochromil trhy

Bombové výbuchy v Madridu ochromily světové akciové trhy. Indexy velkých evropských burz se propadly na úroveň z prosince loňského roku. Nejvíce byly zasaženy...

Výběr článků

Načítám