Hlavní obsah

Španělské ryby jsou podle ekologů životu nebezpečné

Novinky, Iveta Kramešová, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

Španělské ryby a mořské plody budou prý nebezpečné ještě deset let, varují ekologové. Může za to znečištění vod a pláží, které způsobila loňská havárie ropného tankeru Prestige. Informovalo o tom koncem týdne vydání britského deníku The Guardian s odvoláním na nově zveřejněnou zprávu "Prestige - rok poté" vypracovanou španělskými ekology.

Foto: Josef Zajíc

Ostravské dny 2013: Philip Glass ,hudební skladatel, klávesy. Z tiskové konference 15.8.2013

Článek

Ekologičtí aktivisté kritizují španělskou vládu za to, že povolila rybolov v Galicii, oblasti nejvíce postižené ropnou katastrofou, aniž by voda a pláže byly dostatečně vyčištěny. "Já sám bych španělské ryby nejedl. Varuji všechny, co přicestují do oblasti, před jejich konzumací," citoval list Simona Walmsleyho, experta na znečištění vod.

Katastrofa údajně pokračuje

Zpráva ekologů uvádí, že se pět až deset tisíc tun ropy stále rozprostírá u španělských, francouzských a anglických břehů. Toxické látky z ropy se údajně "usadily" v tělech mořských živočichů, což může způsobit vážné následky nejen živočichům, ale i lidem, kteří by je konzumovali, uvádí zpráva.

"Krizi ještě zdaleka nemáme za sebou. Katastrofa s sebou přinesla výrazný ekonomický a společenský dopad, který bude trvat ještě nejméně 10 let," uvedl hlavní autor zprávy Raul Garcia. Podle něj španělská vláda vyčistila pláže a na první pohled vypadá vše "perfektně čistě". "Ropa se ale usadila v sedimentech a o to se nikdo nestará," vysvětlil.

Není prý důvod k obavám

Mluvčí španělského ministerstva zdravotnictví uvedl, že kvalitu rybolovu pečlivě zkoumali v pěti nezávislých laboratořích a všechny potvrdily naprostou nezávadnost mořských produktů. "Nezjistili jsme žádné problémy," dodal.

Tanker Prestige havaroval loni v listopadu u španělských břehů. Ropa z rozlomeného tankeru znečistila na 2900 kilometrů pobřeží. Tragédie se tak do španělských dějin zapsala jako prozatím největší ekologická katastrofa země.

Anketa

Vybíráte si v obchodě zboží podle toho, ve které zemi bylo vyrobeno?
ANO
40,2 %
NE
25,6 %
NĚKDY
34,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 82 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám