Hlavní obsah

Soud v Rumunsku zvýšil trest českému podnikateli

ČTK, hor, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/BUKUREŠŤ

Až 14 let vězení hrozí českému podnikateli Františku Příplatovi, jehož v odvolacím řízení 8. října odsoudil rumunský soud. Právu to v úterý sdělil český velvyslanec v Rumunsku Radek Pech.

Foto: Jiří Cysař

Zadní Třebaň

Článek

Odvolací soud Příplatovi zvýšil trest za podněcování k fyzickému napadení odborového předáka na osm let a nově jej uznal vinným za ošizení rumunského státu a odsoudil jej ke 14 letům vězení, ačkoliv soud první instance ho v této kauze zprostil obvinění. Platný je však  pouze delší trest, nikoliv součet obou. Příplata jakoukoli svou vinu popírá.

Případem se proto nyní bude zabývat rumunský vrchní soud.

Již tři roky sporů

Příplata je sice od roku 2001 na svobodě, ale musí se zdržovat na území Rumunska. Materiálně je zajištěn, protože má v Rumunsku nábytkářskou firmu, a žije s rumunskou přítelkyni slovenské národnosti. "Strádá však psychicky, mimo jiné kvůli protahování celého případu," řekl Pech.

Celý proces se táhne již tři roky. Pokud nebude s verdiktem rumunského nejvyššího soudu, k němuž se nyní odvolal, spokojen, mohl by si ještě stěžovat i u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Na vyřízení své stížnosti by ale patrně musel čekat v rumunském vězení, řekl dnes vládní zmocněnec pro zastupování ČR před Evropským soudem pro lidská práva Vít Schorm.

V Příplatově případu se vícekrát angažovali čeští politici, mj. bývalý ministr zahraničí Jan Kavan, předseda Senátu Petr Pithart a nejnověji i ministr zahraničí Cyril Svoboda za své dubnové návštěvy v Bukurešti. "Tento a jiné podobné neukončené případy jsou vždy připomínány při dvoustranných jednáních," řekl dnes Právu Jaroslav Kamas z odboru jihovýchodní Evropy českého ministerstva zahraničí.

Vražda předáka odborů

Příplata se podle obvinění podílel společně s ředitelem firmy Tepro v Jasech Victorem Balanem na vraždě rumunského odborového předáka Virgila Sahleana. Soud v červnu oba označil za "duchovní otce" vraždy.

Dalších pět rumunských občanů, kteří se podle rozsudku na vraždě různým způsobem podíleli, bylo odsouzeno k trestům odnětí svobody od tří let a šesti měsíců až po 23 let. Pachatelé vraždy, dva mladí pracovníci bezpečnostní agentury Protect, dostali trest vězení 23 respektive 21 let.

Protičeké nálady v zemi

Sahleanu byl zavražděn v září 2000 a jeho případ vyvolal v Rumunsku velké emoce a vlnu protičeských nálad. Příplata byl zadržen nedlouho po zločinu. Sahleanu usiloval o zrušení kupní smlouvy, na jejímž základě získaly většinový podíl ve válcovnách trub Tepro v Jasech české Železárny Veselí. Za českou stranu podepsal smlouvu Příplata.

Zaměstnanci firmy Tepro tvrdí, že vraždu si objednali majitelé z České republiky, protože odborový předák smlouvu odmítal jako nevýhodnou.

Pomůže rodině Svoboda?

Ve spravedlnost a pomoc českého státu doufá Příplatova rodina z Uherského Hradiště.

"Není přece možné, aby byl otec trestán za věci, o nichž i rumunské noviny píší jako o soudní akci připravované rumunskou tajnou službou," řekl včera ČTK syn odsouzeného Roman Příplata. Rodina doufá v pomoc EU, do níž chce Rumunsko v roce 2007 vstoupit.

Příplatův syn se nyní chce obrátit na ministra zahraničí Cyrila Svobodu. "Věříme v jeho pomoc, stejně jako v pomoc prezidenta Václava Klause, premiéra Vladimíra Špidly a dalších českých představitelů," řekl Roman Příplata.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám