Hlavní obsah

Soud uložil Navalnému pokutu za pomluvu veterána

Ruský opozičník Alexej Navalnyj má podle sobotního verdiktu moskevského soudu zaplatit pokutu 850 000 rublů (245 000 Kč) za pomluvu veterána druhé světové války. Rozhodnutí soudu není pravomocné a lze se proti němu do deseti dnů odvolat.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Alexej Navalnyj

Článek

Pomluva válečného veterána je v Rusku trestným činem. Navalnyj se jej podle soudu dopustil loni svými výroky na adresu osob vystupujících v propagačním videu před celostátním referendem o změnách ústavy. Účinkující v něm podporovali ústavní změny, které umožňují prezidentu Vladimiru Putinovi ucházet se o nejvyšší funkci i poté, co mu v roce 2024 vyprší jeho nynější mandát. Navalnyj označil lidi hovořící ve videu za zrádce a zkorumpované lokaje režimu.

Ruská policie podnikla další razii v Navalného štábu

Evropa

Prokurátorka jako trest za pomluvu navrhovala ještě vyšší pokutu v přepočtu zhruba 270 000 Kč. Agentura DPA upozornila, že pokuta v této výši se rovná přibližně dvojnásobku průměrného ročního příjmu v Rusku.

Tento verdikt je pro Navalného v sobotu už druhý. V jiném procesu dopoledne moskevský městský soud zamítl jeho odvolání a potvrdil mu trest vězení za porušení pravidel dříve uděleného podmínečného trestu za zpronevěru. Dobu odnětí svobody mu přitom zkrátil o šest týdnů na zhruba 2,5 roku.

Reklama

Související témata:

Související články

V Rusku vzplála světla na znamení protestů

Lidé po celém Rusku zapalují na znamení protestu proti policejním zásahům a uvěznění opozičního představitele Alexeje Navalného svíčky nebo rozsvěcejí svítilny...

Výběr článků

Načítám