Hlavní obsah

Soud s Koženým na Bahamách konečně začal

– NASSAU

S dvoudenním odkladem začal ve středu v bahamském hlavním městě Nassau konečně soud o vydání finančníka Viktora Koženého do Spojených států. Ty ho viní z korupce při privatizaci v Ázerbájdžánu a z praní špinavých peněz.

Článek

"Pokud spravedlnost funguje, mohl bych být volný za pár dní," stačil Kožený v soudní síni říci českým novinářům, kteří proces na místě sledují. "Jestliže nefunguje, pak jsou tam jasné politické tlaky," dodal bez dalších podrobností.

Kožený předal také ČTK rukopisné prohlášení k případu, v němž uvádí, že celou operaci prováděl s vědomím vlády Spojených států. Proto je celé obvinění "právně, politicky i morálně neopodstatněné". Kožený v prohlášení uvádí, že americké investory přijal do podniku na přání vlády USA.

Státní žalobce Francis Cumberbatch, kvůli jehož nemoci muselo být jednání dvakrát odročeno [celá zpráva], předložil soudkyni fascikl písemností podporujících podle něho stanovisko, že irský občan s českým původem má být vydán americké justici. Pod několika dokumenty jsou podepsáni američtí ministři zahraničí a spravedlnosti Condoleezza Riceová a Alberto Gonzales.

V soudní místnosti se třemi lavicemi pro diváky, které jsou jen zčásti zaplněny novináři a právními pozorovateli, je patrný silný nepoměr mezi žalobou a obhajobou. Zatímco žalobci Cumberbatchovi, který je na své straně soudní síně sám, zjevně ještě není dobře, utírá pot a občas si musí odpočinout, proti němu na Koženého straně sedí tříčlenný tým obhájců z Londýna vedený expertem na tento typ procesu Clivem Nichollsem.

Už v úterý Kožený v několikaminutovém rozhovoru pro česká média vyjádřil přesvědčení, že na jeho počínání v Ázerbájdžánu se americký zákon nevztahuje a že není trestné ani na Bahamách. Z toho vyvozuje, že by do USA vydán být neměl. Dnes dodal, že bude-li vše probíhat podle práva, mohl by být z bezmála čtyřměsíční vazby propuštěn už tento pátek. Připustil ovšem, že to může trvat i několik týdnů.

Američané mají šanci, Česko ne

Vedoucí politické sekce velvyslanectví USA na Bahamách Michael Taylor ovšem Koženého výklad neuznává a trvá na tom, že skutky, z nichž je ve Spojených státech obviněn, jsou zákonem postižitelné. "Jsme opatrně optimističtí," prohlásil v úterý.

Američané chtějí dostat Koženého trvale žijícího na Bahamách před newyorského soudce kvůli obvinění z úplatků ázerbájdžánským činitelům, k nimž údajně využil peníze amerických investorů. Korupcí se podle žaloby snažil získat rozhodující podíl při privatizaci ázerbájdžánského ropného průmyslu. Z té ale nakonec sešlo. Podplácení kvůli obchodním výhodám americkými penězi je podle zákonů USA zločin, i když se děje v zahraničí.

O vydání svého bývalého občana neúspěšně usiluje i Česká republika, kde je stíhán z domnělé zpronevěry majetku za 13,6 miliardy korun. Na českou žádost z konce loňského května zatím Bahamy neodpověděly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám