Hlavní obsah

Soud řeší smrt 71 migrantů v kamiónu. Nechte je zemřít, rozhodl šéf převaděčů

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U soudu v maďarském městě Kecskemét pokračuje přelíčení s 11 převaděči, kteří 26. srpna 2015 nechali zemřít v chladírenském vozu 71 migrantů, včetně osmi žen a čtyř dětí. Soudce při přelíčení citoval telefonické rozhovory mezi převaděči, z nichž vyšlo najevo, že migranty nechali zemřít schválně.

Foto: Heinz Peter Bader, Reuters

Vyšetřovatelé u nákladního auta, ve kterém byly ostatky desítek uprchlíků.

Článek

Ve zmíněných rozhovorech převaděči říkají svému šéfovi, že slyší, jak migranti bouchají a žádají, aby jim otevřeli dveře. „Nechte je všechny zemřít,“ řekl do telefonu afghánský vůdce převaděčů, kterému hrozí doživotní trest.

Kamión vyrazil od srbsko-maďarské hranice a převaděči slyšeli křik a bouchání už po 45 minutách v okolí jihomaďarského města Szeged. Řidič zastavil na parkovišti, ale dveře neotevřel a vyrazil na další cestu.

Podle znaleckého posudku se všichni migranti udusili v průběhu dvou hodin ještě na maďarském území. Když převaděči zjistili, že migranti již nežijí, kamión opustili u rakouské obce Parndorf a zmizeli ve směru na Slovensko.

Mezi obžalovanými jsou kromě zmíněného Afghánce ještě občan Bulharska libanonského původu a další Bulhaři.

Převaděčská síť za svého působení v roce 2015 propašovala od maďarsko-srbských hranic do západní Evropy asi 1200 lidí a vydělala statisíce eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám